Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Bratislavě se udělovalo třetí rok po sobě ocenění Gypsy Spirit

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

23. května si v budově divadla DPOH v Bratislavě převzaly z rukou porotců ocenění vybrané osobnosti, zástupci neziskových organizací i firem, kteří se věnují práci s Romy.

Projekt Gypsy Spirit je zaměřen na podporu aktivní úsilí všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů na Slovensku. Cílem projektu je vytvořit tradici v ocenění práce pro romskou komunitu, vytvořit veřejnou platformu k prezentaci pozitivních reálných přínosů, a tak přiblížit široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace romské menšiny do společnosti.

Vyhlašovateli Gypsy Spirit jsou Sdružení pro kulturu, vzdělávání a komunikaci (ACEC), společně s dalšími partnery. Ti také vymysleli základní ideu oceňování, před dvěma lety ji s jejich svolením od nich převzala i ČR zastoupena v té době ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem. Vyhlašovatelem ocenění v ČR, které se tradičně uděluje v prosinci, je zatím stále Úřad vlády ČR. Zpět ke slovenským vítězům letošního, třetího ročníku…..

Ocenění Čin roku získala v pondělí večer na slavnostním udílení cen v projektu Gypsy Spirit 2011 v Bratislavě Jarmila Vaňová z Romského mediálního centra (MECEM) v Košicích. Reportérku Romského národnostního magazínu speciální porota odměnila za “mediační” práci při natáčení reportáže v romské osadě v obci Bidovce. Vaňové se podařilo smířit starosty a místní Romy pro zajištění materiálu a provedení prací, které byly nezbytné pro zavedení vody pro zhruba 150 lidí v osadě. “Vycítila jsem možnost pomoci jim, porozumět si a dohodnout se. To se i stalo. Každý splnil svůj díl dohody a my jsme velmi šťastní, když dnes přijdeme a Romové nám mohou uvařit kávu z čisté vody,” uvedla pro udělení ceny pro ČTK Vaňová.

Cílem projektu Gypsy Spirit je přispět k vytvoření pozitivnějšího obrazu romské komunity na Slovensku a podpořit zlepšení její celkové životní situace. Ocenění a prezentace pozitivních příkladů může být motivací i pro jiné subjekty, aby se angažovaly v rámci projektů, které přinesou efektivní a dlouhodobé řešení problémů romské komunity.

Letos se o ocenění ucházelo v šesti kategoriích 104 nevládní ch organizací, firem, jednotlivců a novinářů. Přípravný organizační výbor akce z nich vybral 19 postupujících – tři nominace v každé kategorii, přičemž na speciální ocenění poroty (Gypsy Spirit média) , udělované letos poprvé, nominoval hned čtyři novináře.

O absolutních vítězích rozhodla odborná porota. Tvořili ji osobnosti, které svojí prací a posláním přispívají ke zlepšování postavení Romů v mezinárodním kontextu. Porotě předsedal Michael Kocáb. Podle něj zaznamenal třetí ročník Gypsy Spirit výrazný posun oproti minulým ročníkům. “Vždy byly krásné, ale teď se do toho zapojila Slovenské televize, bylo to v divadle, krásné dekorace, vyvážený výběr poroty, přenádherná muzika,” zhodnotil Kocáb projekt s tím, že se vyvíjí velmi dobře. “Je třeba si jen přát, aby se toho chopily další země, aby se ten koncept rozšířil přinejmenším do okolních zemí,” dodal aktivista v oblasti ochrany lidských práv a současný místopředseda Českého helsinského výboru.

V kategorii ocenění pro nevládní organizaci získalo prvenství občanské sdružení Lacho drem, které pracuje pod vedením Vladimíra Sendreie v Kokavě nad Rimavicou již více než deset let. Porota ocenila jeho projekt aktivizaci komunit ke zkvalitnění života a podpoře zaměstnanosti, díky němuž se podařilo zaměstnat více než 30 nezaměstnaných Romů z obcí v okrese Poltár. Společnost US Steel Košice, která dlouhodobě a trvale udržitelně zaměstnává několik desítek zaměstnanců z prostředí segregovaným romské osady, získala prvenství v kategorii ocenění pro společnost – firmu, a to již podruhé v historii Gypsy Spirit.

Kdo bude vyhlašovatelem třetího ročníku Gypsy Spirit v letošním roce v ČR a zda vůbec tato tradice bude pokračovat, není zatím jasné.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon