Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Budapešti policie zasáhla proti pravicovým extremistům

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Zásah policie proti asi tisícovce přívrženců krajní pravice poznamenal v Budapešti dnešní oslavy výročí protihabsburského povstání z roku 1848. Během celého dne tisíce demonstrantů požadovaly demisi socialistického premiéra Ference Gyurcsánye, kterého obviňovaly z vlastizrady. Hlavní demonstrace uspořádané největší opozičních stranou Fidesz se podle agentury Reuters zúčastnilo na 100.000 osob, maďarská agentura MTI uvádí dokonce 200.000 účastníků.

Asi tisícovka skinheadů a přívrženců extremistických skupin se večer střetla s policií poté, co byl zatčen klíčový podezřelý z účasti na bitkách z loňského podzimu, který se až doposud skrýval. Podle agentury AP policie proti členům pravicově extremistických uskupení použila slzný plyn a vodní děla. Několik stovek extremistů se pokoušelo prolomit policejní řady a dostat se k zadrženému, ale bezpečnostní složky je zastavily.

Výtržníci, z nichž někteří měli na hlavách kukly, na ulicích povalili několik telefonních budek a začali v centru Budapešti stavět pouliční barikády, na kterých zapalovali ohně. Policie je opakovaně vyzvala, aby se rozešli.

Policie má nyní podle agentury APA situaci pod kontrolou a jistí ulice kolem maďarského parlamentu. Během dnešního večera byli zraněni čtyři policisté a v policejních celách skončilo několik osob, které se podílely na násilnostech již loni na podzim.

“Odejdi, Gyurcsányi, odejdi!” a “Komunistické prase!” skandoval dav asi 300 lidí na úvod oficiálních ceremonií ke státnímu svátku před sídlem parlamentu. Později se před budovou národního muzea, kde povstání proti nadvládě Vídně začalo, shromáždilo asi 15.000 lidí a mnozí zuřivě protestovali proti premiérově přítomnosti. Někteří demonstranti se ozdobili šípovými kříži, symboly krajní pravice, hlásící se k pronacistickému seskupení, které vládlo v Budapešti na konci druhé světové války.

Premiér Ferenc Gyurcsány se spolu s primátorem Budapešti Gáborem Demszkyem, členem koaličního Svazu svobodných demokratů, objevil na veřejnosti v rámci oslav na náměstí 15. března. Dav po nich házel nejen vajíčka a pomeranče, ale dokonce i lahve a kameny, členové ochranky museli před touto “municí” mířící na politiky roztáhnout deštníky.

Primátor obvinil demonstranty páchající výtržnosti z toho, že kvůli nim mnoho lidí očekávalo dnešní státní svátek v obavách z nových násilností. “Devět z deseti Maďarů je s námi,” prohlásil Demszky v projevu, který často přerušoval hlasitý křik a pískání demonstrantů.

Hlavní opoziční strana, pravicový Fidesz, svolala na odpoledne velkou manifestaci. “Za všechno, co se dnes děje, za pouliční potyčky, policejní násilí je odpovědná jedině vláda, ” řekl předseda strany Viktor Orbán před asi stotisícovým shromážděním v projevu ostře namířeném proti vládě Gyurcsánye. Dodal, že nynější vláda “zahájila válku proti vlastnímu národu, nicméně lid se nenechal zastrašit”. Mezi jeho posluchači byli i skinheadi i jiní političtí extremisté, kteří se spolu s fotbalovými fanoušky postarali o násilnosti z loňského září a října.

Mnoho lidí v ulicích maďarské metropole agentuře Reuters řeklo, že řada jejich přátel ve strachu z pouličního násilí raději zůstala doma.

Na protivládním shromáždění se sešli i stoupenci krajně pravicové Maďarské strany spravedlnosti a života, které navštívil i britský popírač holokaustu David Irving.

Přívrženci opozice demonstrovali i v jiných maďarských městech, z těchto shromáždění nebyly hlášeny násilné potyčky.

Dnešní demonstrace se podle Reuters zjevně pokoušela navázat na mohutné nepokoje z loňského podzimu. Ty propukly poté, co maďarský rozhlas v polovině září odvysílal záznam premiérova květnového projevu. Gyurcsány v něm přiznával, že socialisté lhali o skutečném stavu země, aby vyhráli dubnové volby. Vzápětí začaly demonstrace za odstoupení socialistické vlády, které trvaly několik týdnů a byly provázeny i násilnými potyčkami s policií v budapešťských ulicích, při nichž bylo zraněno na 800 lidí.

Policie se ovšem na nové protivládní demonstrace předem připravila. Během uplynulých týdnů se jí podařilo odhalit uskladněné zbraně a zadržet několik osob, které na dnešek plánovaly útoky proti veřejným budovám. A vláda, která odolala loňské vlně demonstrací, se podle analytiků drží bezpečně u moci.

Maďarští socialisté se sice překvapivým vítězstvím v parlamentních volbách loni v dubnu udrželi u moci, ale jejich popularita notně poklesla; namísto plnění velkorysých předvolebních slibů se totiž vláda pustila do ozdravné kůry v podobě zvyšování daní a škrtů ve státních výdajích, aby zkrotila rozpočtový schodek, dosahující desetiny hrubého domácího produktu, který je nejvyšší v Evropské unii.

Maďarská revolta z roku 1848 byla nakonec utopena v krvi za pomoci ruských a chorvatských vojáků. Ale přispěla k tomu, že v roce 1867 si Maďaři vymohli historické vyrovnání a přeměnu habsburské monarchie ve rakousko-uherské dvojstátí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon