Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V dětských domovech jsou dnes z velké části děti problémové a romského původu, říká Olga Vernerová

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Někomu životní osud nedopřál mít vlastní děti, a proto mnohdy nezbývá partnerům, kteří bez dítěte žít nechtějí, zkusit si jej adoptovat nebo osvojit. A že to není jednoduché, Příbramskému deníku potvrdila ředitelka Dětského domova v Solenicích Olga Vernerová.


„Stále více jsme veřejností osočováni, že bráníme adopcím. To ale není pravda. Celý systém je natolik složitý, že s tím samotné dětské domovy nemohou nic dělat. Nemají tolik právně volných dětí,“ informovala Olga Vernerová. Dodala, že v posledních letech se kvůli nedokonalému právnímu systému počet adopcí a osvojení snižuje.


Důvodem prý je také skutečnost, že v dětských domovech už nejsou jen opuštěné děti, ale především problémové a z velké části děti romského původu.
„O takové děti z pochopitelných důvodů není zájem. Některé mají za sebou kriminální zkušenosti, útěky a podobně. Lidé, kteří adopci takových dětí zkusili, vědí, jak těžké je překonat dědičnost, která je daná. Požadavky rodin jsou dnes hodně náročné. Proti adopcím také nahrává skutečnost, že stát nijak nepodporuje adoptivní rodiče. Znám spoustu rodičů, kteří měli opravdový zájem, ale nezařadili je do pořadníku. Bývají hodnoceni jako příliš mladí a nezkušení. Adoptované děti totiž velmi často v rodinách selhávají a vrací se k nám zpět. Je to takový začarovaný kruh,“ doplnila Olga Vernerová. V příbramské porodnici zanechaly matky od roku 2001 třicet dětí k adopci nebo k osvojení. „Matky uváděly většinou ekonomické důvody, proč si dítě nemohou ponechat,“ sdělila Deníku mluvčí Oblastní nemocnice Příbram Monika Boušková.


V letech 2001 a 2002 nechaly matky v příbramské porodnici 4 děti ročně, v letech 2003 a 2004 to bylo 8 dětí ročně. Od roku 2005 prý byl najednou zaznamenán zlom. „Zjistili jsme, že počet dětí zanechaných matkami k adopci nebo k osvojení se snižuje. Vysledovali jsme, že si matky děti nechávají, protože pobírají déle sociální dávky. Z těchto dětí ale většinou vzcházejí děti problémové a týrané,“ pro Příbramský deník řekla Boušková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon