Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Dobré Vodě u Toužimi vznikl nově osadní výbor

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Obyvatelům Dobré Vody se podařilo prosadit zřízení osadního výboru. Zastupitelstvo města Toužim, jehož je Dobrá Voda správní součástí, o tom jednomyslně rozhodlo na svém zasedání 21. června. Díky osadnímu výboru se budou nyní moci obyvatelé Dobré Vody podílet na řešení věcí veřejných, které se týkají části obce, kde žijí. První věc, kterou se budou snažit prosadit, je stavba autobusové zastávky.

Přípravy na vznik osadního výboru iniciovalo před více než třemi měsíci občanské sdružení Český západ, které již od roku 2002 působí v romské komunitě v Dobré Vodě, kde se snaží vytvářet podmínky pro zkvalitnění života místních obyvatel. „V polovině března proběhly v Dobré Vodě volby, ve kterých si místní obyvatelé zvolili tři muže jako své zástupce. Zda osadní výbor skutečně vznikne, pak záviselo na schválení zastupitelstva města Toužim. 21. června zastupitelstvo na svém zasedání vznik osadního výboru schválilo a jako předsedu zvolilo Slavomíra Kolenu,“ popisuje proces vzniku výboru Eva Haunerová, mluvčí Českého západu. Obyvatelé Dobré Vody chtějí skrze osadní výbor navázat dialog se zastupitelstvem města Toužim například o tom, jak by se mohla zlepšit dopravní obslužnost Dobré Vody či být zkultivována místní veřejná prostranství. Mezi priority výboru také patří výstavba kryté zastávky, která by dětem dojíždějícím do školy zpříjemnila ranní čekání na autobus.

„Na žádost místních obyvatel již město Toužim umístilo do Dobré Vody kontejner na plasty a také poskytlo materiál na provizorní úpravu cesty,“ chválí dosavadní spolupráci s městem ředitelka sdružení Český západ Jana Kosová. Ta je rovněž potěšena tím, jak se členové místní komunity postupně zapojují do věcí veřejných. „Minulý týden například dobrovolně pomáhali s údržbou venkovního vybavení mateřské školky Sluníčko v Toužimi. Jedna z dobrovodských žen si všimla letáku, že školka shání dobrovolníky. Poptala se ostatních obyvatel Dobré Vody a po domluvě s vedením školky, vyrazilo sedm obyvatel panelového domu v Dobré Vodě čistit a natírat dětské domky v zahradě školky,“ usmívá se Jana Kosová.

Osadní výbory mohou být zřizovány dle zákona o obcích. Pokud je osadní výbor zřízen, může předkládat zastupitelstvu návrhy týkající se rozvoje části obce či jeho rozpočtu. Dále se může vyjadřovat k návrhům předkládaným zastupitelstvu obce a radě obce k rozhodnutí, pokud se týkají dané části obce. Mezi další oprávnění patří vyjadřovat se k podnětům předkládaným občany obce, kteří jsou hlášeni k trvalému pobytu v části obce. V neposlední řadě má předseda osadního výboru právo na slovo při zasedání zastupitelstva, pokud o něj požádá.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon