Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Itálii se šíří násilí proti Rumunům

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Příslušníci rumunské komunity v Itálii se v pátek stali terčem násilí, když několik maskovaných útočníků napadlo v Římě čtyři Rumuny a způsobilo jim vážná zranění. Dnes se v italské metropoli konal pohřeb sedmačtyřicetileté Giovanny Reggianiové, kterou před několika dny zavraždil údajně rumunský Rom žijící v nouzovém táboře na okraji Říma.

Vražda italské ženy byla “poslední kapkou”, která přiměla vládu premiéra Romana Prodiho, aby začala rázně postupovat vůči kriminálním živlům v rumunské menšině, jak po tom hlasitě volala už řadu měsíců opozice. Kabinet vydal okamžitě výnos, jenž dává policejním prefektům pravomoc vypovídat ze země i občany členských zemí Evropské unie, pokud je budou italské úřady považovat za nebezpečné. Příkaz k vypovězení musí podepsat soudce, podle ministerstva vnitra ale není nutné, aby proti dané osobě muselo být vedeno soudní řízení.

V pátek byli s plnou politickou podporou Bukurešti letecky deportováni z Milána do Rumunska první čtyři Rumuni. Dnes podepsal tři příkazy k vypovězení ze země římský prefekt Carlo Mosca a obdobná opatření prý připravují i prefektury v dalším městech, například v Janově na západě země. “Žádný seznam lidí, kteří budou deportováni z Itálie, ale neexistuje. Postupujeme případ od případu,” ujistil milánský policejní prefekt Gianvalerio Lombardi tisk.

Z popudu úřadů v Římě a také v Miláně na severu země začala italská policie již v pátek s demolicí nouzových ležení na periferii.

V Itálii je v poslední době rostoucí počet imigrantů z Rumunska považován za hrozbu pro bezpečnost: podle italského statistického úřadu ISTAT žije v zemi 342.200 Rumunů, ale katolická organizace Caritas odhaduje jejich počet na více než půl milionu. V Itálii, kde žije 3,7 milionu cizinců, tvoří přistěhovalci z Rumunska nejsilnější komunitu. Mnozí žijí v táborech na okrajích měst a někteří z nich se zabývají drobnou kriminalitou nebo žebrají.

Italská policie konstatuje, že na Rumuny připadá ze všech cizinců nejvyšší podíl kriminality. Loni tvořili 15,4 procenta všech cizinců obviněných z vražd, sexuálního násilí a krádeží.

Dnešní útok na Rumuny ale italská politická reprezentace rozhodně odsoudila. “Musíme zabránit xenofobní nenávisti a rasistickému vzteku, aby se vymkly kontrole,” varoval ministr vnitra Giuliano Amato. Rumunské velvyslanectví v Římě vyzvalo italské úřady, aby zajistily, že se takové xenofobní činy již nebudou opakovat.

Také místní církevní představitelé upozorňují, aby se cizinci v Itálii nestali terči útoků na “nebezpečné cestě rasismu”.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon