Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Jihlavě začne působit střední veřejnoprávní škola

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Od nového školního roku bude v Jihlavě působit soukromá Střední škola veřejnoprávní. Její absolventi najdou uplatnění ve veřejné správě, u republikové a městské policie, hasičů nebo bezpečnostních služeb. Škola bude působit v budově Základní školy Demlova. Otevře jednu třídu pro denní a dvě pro dálkové studium. Od září se může ve škole vzdělávat až 90 studentů, řekl dnes ČTK Karel Klvaňa ze společnosti Trivis, která je zřizovatelem školy.

“Pokud bude velký převis zájmu, dojednáme s krajem Vysočina otevření druhé třídy denního studia, jsou pro to prostorové podmínky,” uvedl Klvaňa. Cílová kapacita školy je 420 studentů.

Denní studium bude trvat čtyři roky, dálkové tři roky. Podle Klvani bude veřejnoprávní škola mimo jiné příležitostí i pro zájemce z řad Romů, kteří projeví zájem o službu v městských policiích.

Například v Jihlavě se možností působení romských strážníků zabývá městská policie neúspěšně už několik let. Nikdo z uchazečů zatím nesplnil podmínku ukončeného středoškolského vzdělání. “Maturitu měl pouze jeden z nich, ale ten zase neprošel psychotesty,” řekl ČTK ředitel městské policie Jan Frenc. Ve městě jsou přitom podle něj lokality, kde by se romský strážník výborně uplatnil.

V celém Česku je ve školách Trivis 2300 žáků. Je mezi nimi i několik Romů. “Záleží jen na jejich úsilí. Někteří dosáhli velmi dobrých výsledků, jiní končí na docházce a úsilí. Těm, kteří budou chtít studovat, nic nebrání, mají všechny šance. V rámci školy je jich však pouze několik,” připustil Klvaňa.

Společnost Trivis zřizuje v Česku zatím šest středních a jednu vyšší odbornou školu v Praze, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Vodňanech, Třebechovicích ppod Orebem a Prostějově. Sedmá bude od září v Jihlavě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon