Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

„V letních měsících bývá aktivita a možnosti pedofi lů vyšší,“ říká Zuzana Baudyšová,

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

ředitelka a zakladatelka Nadace Naše dítě.

* Podle nejrůznějších statistik každým rokem přibývá počet sexuálně zneužívaných dětí. Jak si to vysvětlujete?

Odhalených případů přibylo, v ČR se oproti roku 2007 navýšil počet o 60 dětí na celkem 739 potvrzených případů sexuálního zneužití dítěte v roce 2008. Domníváme se, že neodhalených případů je ročně až 40 tisíc. Ze statistik MPSV ČR vyplynulo, že nejčastěji k případům nejen sexuálního zneužívání, ale také fyzického a psychického týrání dochází v úplných rodinách, tedy v prostředí, ve kterém mají děti malou šanci se bránit. Pachateli jsou lidé jim blízcí, rodinní příslušníci. Bohužel se tyto násilné útoky odehrávají doma za zavřenými dveřmi. Domníváme se, že ochrana dětí v ČR není na dobré úrovni a potvrzují nám to nejen smutné počty trpících dětí, ale tento názor zastává také česká veřejnost, jak vyplynulo z nedávného výzkumu společnosti GfK Praha uskutečněného pro Nadaci Naše dítě. S výsledky výzkumu se mohou vaši čtenáři seznámit na www.nasedite.cz

* Co vše vlastně můžeme považovat za sexuální zneužívání dětí?

Jakýkoliv sexuální čin spáchaný na osobě mladší 15 let včetně pořizování dětské pornografie, nabídky se sexuálním podtextem a další. Sexuální zneužívání je jakékoliv nevhodné vystavení dítěte pohlavnímu kontaktu, aktivitám a chování.

* Odborníci tvrdí, že většina případů sexuálního zneužívání dětí se odehrála v rodinném prostředí, to jste ostatně i vy potvrdila ve výše zmíněné otázce. Jak dítě pozná, že člen rodiny může být potenciálním pachatelem takového činu? Čím by se dítě mělo podle Vás řídit?

Je velmi smutné, že často jsou oběťmi bezbranné malé děti mladší tří let, které se nedokážou bránit. Děti mohou jen těžko rozpoznat, co je nevhodné a co by si k nim dospělí dovolit neměli. Jsou odkázáni na pomoc jiných dospělých, jako je širší rodina, rodiče spolužáka, učitel, všichni ti, kteří mají, a to i ze zákona, povinnost zabránit či překazit páchání trestného činu na dětech a oznámit jej příslušným úřadům, nejlépe Policii ČR. Kdo tuto povinnost nesplní, se sám dopouští trestného činu s trestní sazbou až na tři roky odnětí svobody. Tato oznamovací povinnost se samozřejmě vztahuje také na všechny děti do 18 let. Zneužívané děti by měly o bezpráví, které se jim děje, hovořit s někým, komu důvěřují, starší děti se mohou svěřit lékařům nebo učitelům ve škole.

* Dá se obecně říci, které děti se stávají nejčastější obětí sexuálního zneužívání?

Jedná o nešťastné oběti psychicky nemocných a bezcitných lidí. Děti v drtivé většině případů nemohou za to, že se stanou obětí sexuálního zneužívání. Mohou se do nebezpečné situace dostat vědomě, když se třeba na internetu seznámí s cizí osobou a sejdou se s ní na odlehlém místě. V mnoha případech se tak dívky a chlapci stali obětí násilníků. Nelze kategorizovat ani dle rodinného zázemí či vzdělání. Oběti jsou často i z dobře situovaných rodin.

* Zvyšuje se podle Vašich informací počet případů zneužití dětí v souvislosti s letními prázdninami? Jakým způsobem by rodiče měli své děti před pedofi ly chránit?

Je vhodné, aby rodiče s dětmi hovořili, znali jejich kamarády, jejich rodinné příslušníky, místa, kde se děti scházejí, a s kým se stýkají. V letních měsících bývá bohužel aktivita a možnosti pedofi lů vyšší. Nezapomínejme v dnešní době ani na internet, kde také může být dítě osloveno člověkem s pedofilním zájmem. Děti budou o prázdninách trávit u počítače více času než ve školním roce. Na www.internethotline. cz se rodiče i děti mohou seznámit s pravidly bezpečného užívání internetu. Prevence je vždy důležitá a k ochraně dětí neodmyslitelně patří. Všem čtenářům časopisu přeji slunné a hezké léto.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon