Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Německu byl zatčen další údajný komplic vraždících neonacistů ze Zwickau

01. února 2012
Čtení na 1 minutu

Německá policie zatkla v Düsseldorfu dalšího údajného komplice neonacistické skupiny ze Zwickau, která v letech 2000 až 2007 zavraždila devět přistěhovalců a jednu policistku. Oznámila to agentura DPA, podle níž by muž měl být předveden před vyšetřovacího soudce německého ústavního soudu.

Jedenatřicetiletý muž, kterého úřady identifikovaly jako Carstena S., je podezřelý z toho, že se podílel na šesti vraždách a jednom pokusu o vraždu. Členům skupiny, která si říkala Národněsocialistické podzemí (NSU), prý v roce 2001 nebo 2002 přes prostředníky obstaral střelnou zbraň a náboje.

Carsten S. v minulém týdnu přes svého obhájce vzkázal, že kontakty s extrémně pravicovou scénou přerušil v roce 2000. Podle vyšetřovatelů v ní ale působil až do roku 2003 a jako její aktivní člen si byl prý vědom, k jakým účelům může být zbraň použita. Zda s ní ale skutečně byly spáchány vraždy, zatím podle DPA není jasné.

Ve vazbě je v souvislosti s případem vedle Carstena S. pět dalších lidí; jedna ze tří zakladatelek NSU Beate Zschäpeová a čtyři údajní spolupracovníci skupiny. Dva zbývající zakladatelé NSU Uwe Böhnhardt a Uwe Mundlos spáchali v listopadu sebevraždu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon