Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Plzni začal romský festival Wings of Gipsy

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

2. ročník festivalu romské kultury s poetickým názvem Wings of Gipsy začal právě dnes v západočeské Plzni. Cílem festivalu je oživit plzeňskou kulturu o romskou, která až doposud neměla v západočeské metropoli valné zastoupení.

Slavnostní zahájení se konalo v budově plzeňského Českého rozhlasu, večerní hodiny pak zpestří rokycanská hudební klasika Kale. Festivalové dny jsou rozděleny do několika sekcí. Tou první, která bude až do pátku umístěna právě v budově Českého rozhlasu, je expozice o historii Romů, která je realizována společně s romisty z Muzea romské kultury. V této části festivalu návštěvníci budou moci rovněž navštívit zajímavé workshopy jako je výuka romštiny či tradičních romských tanců. Po tři večery bude místo pro hudební část, v níž se v klubech Šeříkovka a Buena Vista představí Sendreiovci, Filip Gondolán, Le Čhavendar, Funky House Night a další. Hudebním vyvrcholením pak bude páteční koncert, který odstartuje na nádvoří Plzeňského Prazdroje již v 17 hodin. Zde se představí například Gitans, Kale, Antonín a Věra Gondolánovi. Největším lákadlem pro diváky však budou vystoupení formací Gipsy.cz a Buty, které zahájí svá vystoupení od cca 20 hodin.


Vstup na všechny akce je zdarma.

V minulém roce se festival zaměřil na talentované romské děti z romských ghett. Kromě dětských talentů vystoupila před rokem řada renomovaných romských umělců, promítal se film o romském holocaustu a na informačních panelech byla představena činnost brněnského Muzea romské kultury.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon