Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Praze znám hlavně boxery a popeláře!

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Osmadvacetiletého boxera Mariána Kováče ze Žďáru nad Sázavou jsme vám v rubrice věnované sportu již jednou představili. Od doby, kdy ho zpovídal kolega Tomáš Holub, uplynul rok a ledacos se v životě tohoto nadějného sportovce změnilo.
V současné době má Marián za sebou pětatřicet odehraných zápasů.
Našel si nové zaměstnání, aby boxu mohl věnovat více času, přibral na váze a kariéra profesionálního boxera mu leží u nohou.

Marián žije v Praze se svou přítelkyní, bývalou pedagožkou, jedenáctým rokem.
V současné době tento na pohled drsný, ale ve skutečnosti velmi pokorný a nekonfliktní „chlápek“ (alespoň během rozhovoru na nás tak působí), pracuje jako popelář. Zaměstnání, o kterém sní snad všichni malí kluci, si Marián nemůže vynachválit. „Jsem zde neustále v pohybu a během šichty dost namáhám i svalstvo, což je pro mě jako sportovce, který se orientuje na bojová umění, velmi přínosné. Navíc popeláři musejí vstávat velmi brzo, takže ať chci nebo nechci, ranní rozcvičce se nevyhnu. Hlavně mi vyhovuje to, že končím kolem desáté jedenácté dopoledne, a můžu se proto více věnovat mým koníčkům, mezi které patří zejména box,“ říká s úsměvem Marián Kováč. Box je pro něj filozofi í, kterou se řídí i v osobním životě.

Marián se boxu nevěnuje odmalička, ačkoliv ho rád sledoval v televizi a četl o něm v nejrůznějších časopisech. Ve svých čtrnácti letech se aktivně věnoval kulturistice. Závodil tehdy za mladší dorost a v roce 1994 získal dokonce stříbrnou medaili na mistrovství Moravy a Slezska v kulturistice. „Přiznávám, že zkušenost s kulturistikou mi dnes v boxu hodně pomáhá. Jsem zvyklý na posilování a tvrdý režim, který oba druhy sportu vyžadují. Kulturistika šla však nakonec z nejrůznějších důvodů stranou.“ Až v jednadvaceti letech se po zhlédnutí jedné televizní talk show, kde vystupoval jeho nynější trenér a známý romský boxer Stanislav Tišer, rozhodl, že by rád boxoval. Spojil se proto s panem Tišerem a navštívil Box club Žižkov, který sídlí na Havlíčkově náměstí v Praze 3. Od té doby tu Marián trénuje dodnes. Na tréninky se snaží chodit alespoň čtyřikrát týdně, podle časových možností i častěji. „Pan Tišer je můj vzor, vážím si ho jednak jako člověka, jednak jako dobrého boxera, který toho tady nejen pro žižkovské mladíky dělá opravdu hodně,“ zmiňuje se Mário o svém vztahu k trenérovi. Stanislav Tišer vidí v Máriovi velký talent, podle jeho slov patří k těm lepším boxerům. „Je to skutečně hodně šikovný mladík, do klubu už chodí téměř sedm let a jeho kariéra roste. Než se dostal k boxu, měl problémy s drogami. Ale protože tolik chtěl boxovat, s fetováním seknul. Má už tyhle věci, doufejme, za sebou.

V této chvíli se připravuje na třetí ročník Poháru města Žižkova, který vypukne začátkem října tohoto roku v hotelu Olšanka,“ říká trenér Stanislav Tišer, jehož klub čeká v nejbližší době velká rekonstrukce, po níž klub nabídne svým návštěvníkům moderní sportovní středisko s posilovnou, kavárnou a novými sprchami.
„Přiznám se, že mám trochu z Poháru města Žižkov obavy, ale tak to má asi být. Loni jsem se tohoto turnaje nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit, což mě hodně mrzelo,“ přiznává rodák ze Žďáru nad Sázavou. V říjnu na Poháru města Žižkov, který organizuje Box club Žižkov v čele se Stanislavem Tišerem, a kde se střetávají boxeři z celé ČR, bude Marián boxovat oproti prvnímu ročníku již v polotěžké váze (81 kg). Věří, že získá podobné ocenění jako v prvním ročníku. Kromě tohoto aktuálního cíle si přeje zúčastnit se mistrovství republiky v boxu a odnést si z něj medaili. Vzhledem k jeho píli a schopnostem, o kterých se zmiňuje i jeho trenér a „druhý táta“, jak Stanislava Tišera Marián označuje, nesní o nesplnitelném. Držme mu palce…

Box – bojový sport, při kterém se dva protivníci snaží navzájem knokautovat za použití pravidly povolených úderů pěstmi, vznikl v 18. století ve Velké Británii. V Americe se box oficiálně provozuje od roku 1888, na program olympijských her se dostal v roce 1904. Téměř dvě stě národních federací je součástí International Amateur Boxing Federation (Mezinárodní federace boxerů amatérů), která vznikla roku 1946. Boxeři jsou rozděleni podle váhových kategorií. V současnosti existuje nejen mužský, ale i ženský box.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon