Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Rusku už letos zemřelo kvůli rasové nenávisti sedm desítek lidí

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V Ruské federaci bylo od počátku roku zabito 72 lidí ze xenofobních a rasových důvodů. Oznámil to dnes šéf Moskevské kanceláře pro lidská práva Alexandr Brod. Ruští pravicoví extremisté tak podle něj překonali smutný rekord a za méně než polovinu letošního roku už zavraždili stejné množství lidí jako za celý rok 2007.


“Do poloviny května bylo úřady zaznamenáno 126 incidentů, které si vyžádaly 72 mrtvých a nejméně 137 zraněných,” uvedl Brod. Nejčastěji jsou podle něj oběťmi občané Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu, ale také obyvatelé Arménie a lidé s ruskými pasy, především občané původem z kavkazských republik. Pro cizince je nejnebezpečnější Moskva a její okolí, kde zemřelo 35 lidí, následovaná především Petrohradem se 16 zabitými.


Podle odhadů ochránců lidských práv se v zemi nejméně 70.000 lidí hlásí k radikálním nacionalistickým a skinheadským skupinám, uvedla agentura Interfax. Na problémy se vzrůstajícím rasismem a xenofobií poukazují nevládní organizace už delší dobu, policie však často podobné případy odmítá vyšetřovat jako rasově motivované a vydává je například za běžné opilecké hádky. Do centra pozornosti se tak dostávají jen nejmarkantnější případy rasové nenávisti, jako byl například útok na návštěvníky jedné z moskevských synagog před několika lety.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon