Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Teplicích výstava o romské kultuře

15. května 2012
Čtení na 1 minutu

Výstavu s provokativním názvem „Všichni čumí, co Romové umí” připravilo muzeum v Teplicích. Organizátoři nabízejí pohled na tradice a život Romů. Zároveň věří, že výstava pomůže změnit negativní pohled Čechů na tuto menšinu.

Historii Romů, jejich zájmy nebo třeba romskou kuchyni. To všechno představuje návštěvníkům teplického muzea tato výstava. „Pokud je to podnět k tomu, aby lidi zaujala výstava a začali se zajímat, tak je to dobré,“ říká ke kontroverznímu názvu ředitel Salesiánského střediska v Teplicích Ladislav Nádvorník.

„Mezi námi už jsou lidi, kteří jsou vysokoškolsky vzdělaní, jsou doktoři, právníci, jsou to lidi, kteří opravdu něco umí – ne jen tancovat, zpívat a hrát dobře na housle,“ říká spoluautorka výstavy Amélie Berkyová. Další ze spoluautorů Miroslav Klimeš dodává: „jsou tady prezentovány různé umělecké směry toho romství, je tady něco o romských jídlech, o tradicích, o jejich svátcích nebo třeba poutích.“

Podle Ladislava Nádvorníka se člověk, který si neváží cizí kultury, připravuje o možnost obohacení se jejími přínosy. Autoři doufají, že výstava pomůže návštěvníkům pochopit romskou mentalitu, životní styl a možná i změní celkový pohled na Romy. Podle posledních průzkumů totiž romskou minoritu negativně vnímají skoro tři čtvrtiny Čechů. Zbožným přáním Amélie Berkyové je prý právě to, aby výstava přispěla k jinému nahlížení na Romy.

Obrazy malovaly romské děti, které docházejí do salesiánského střediska v Teplicích. Mimo trávení volného času se tady i doučují. „Polovina dětí, které se k nám chodí doučovat, si zlepšila svůj prospěch,“ chlubí se jeho ředitel. Výstava potrvá v teplickém regionálním muzeu až do 14. února.

Tereza Chládková

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon