Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Varnsdorf: Na protiromské shromáždění, které pořádali extremisté, přišlo 300 lidí

01. února 2012
Čtení na 3 minuty

Ve Varnsdorfu se dnes odpoledne konala protiromská demonstrace svolaná extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). V mrazivém počasí se jí zúčastnily asi tři stovky lidí, většinou místních etnických Čechů, dorazilo také několik desítek extremistů. Po mítinku na náměstí se účastníci vydali na pochod městem včetně lokalit, které obývají především Romové. Asi dvouhodinová akce se obešla bez konfliktů a výtržností. Policie téměř nemusela zasahovat.

Extremisté jako záminku k organizaci protiromského shromáždění zneužili smrt ženy, kterou podle policie na Nový rok napadli Romové. Žena později zemřela, podle pitvy na krvácení do mozku. Spojitost s útokem se prokázat nepodařilo.
Demonstrace začala hodinu po poledni na náměstí, jediným řečníkem byl předseda extremistické DSSS Tomáš Vandas. Ten asi po půlhodinovém projevu vyzval přítomné, aby se vydali na pochod městem. Právě z této části demonstrace panovaly největší obavy, protože na podobné akce DSSS se v poslední době sjíždí tvrdé jádro neonacistů z celé ČR. Velkou část účastníků dnes však tvořili místní etničtí Češi. Romové na náměstí nedorazili.

"Není tady tvrdé jádro neonacistů, není tady nikdo z Národního odporu, je tu jen asi padesátka spíše té mladší části aktivistů hlásících se k neonacismu," uvedl přímo z místa spolupracovník serveru Romea.cz, který odhadoval účast na 300 lidí.
Průvod dvakrát provokativně prošel kolem ubytovny Sport, kterou obývají zejména Romové a kterou místní etničtí Češi označují jako jedno z nejproblémovějších míst ve městě. Účastníci z řad extremistů z DSSS nesli vlajky a transparenty, na jednom z nich byl například nápis Stop černému rasismu.

Ozývalo se také provolávání nacionalistických hesel jako "Nic než národ", Čechy Čechům. Účastníci rovněž křičeli heslo "Cikáni do práce".
Účastníci nejprve zamířili na místo, kde na Nový rok Romové napadli skupinu lidí. Žena, která napadení rodinných příslušníků byla přítomna, ale sama nebyla napadena, později zemřela v nemocnici. Demonstranti zapálili svíčky a několik minut tam postáli. Pak se stejnou cestou vraceli kolem Sportu.
Z oken domu pochod pozorovalo několik Romů, ale nevznikly žádné konflikty. Přispěla k tomu zřejmě přítomnost policie, kolem byly policejní dodávky a zakuklenci, nad městem létal vrtulník.
Z hlavního průvodu se po cestě oddělila asi desetičlenná skupina, která se pokusila vyprovokovat konflikt s Romy na nedalekém sídlišti.

Členové policejního antikonfliktního týmu však situaci zklidnili. Kolem 15:00 se průvod vrátil na náměstí. Lidé se od něj postupně oddělovali, na náměstí tak přišla asi jen stovka lidí. V 15:30 už bylo prázdné.
Policie celou akci hodnotí jako klidnou. S výjimkou incidentu na sídlišti žádné problémy nebyly. "Policisté nemuseli během pochodu ani shromáždění nikoho předvést ani zadržet a nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku," řekl ČTK policejní mluvčí Vojtěch Haňka.
Antikonfliktní tým do města dorazil dlouho před demonstrací a kromě jiného kontroloval přijíždějící auta.

V jednom z nich zabavili jeho členové dřevěnou tyč, která by mohla sloužit jako zbraň.
Shromáždění DSSS zažil zhruba šestnáctitisícový Varnsdorf loni v září. Extremistická DSSS je tehdy svolala kvůli množícím se problémům mezi etnickými Čechy a Romy sestěhovanými do místních ubytoven. Zvrhl se v pochod k domům obývaným Romy a skončil tím, že tvrdé jádro neonacistů napadlo policii kameny, lahvemi a dokonce se střílelo z praku. Policie proti agresivnímu davu musela použít i pyrotechniku a vodní děla.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon