Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Večer s německými Romy a Sinty

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Jak je zvykem při každém ročníku Khamora, i letos byla část programu věnovaná Romům jednoho státu. Tentokrát měli návštěvníci festivalu tu čest seznámit se blíže s kulturou a historií německých Romů a Sintů.

Za pondělním koncertem německého jazzového kvarteta Titi Winterstein následovalo nadcházející den v Goethe Institutu promítání dokumentu o osudech německých Romů a Sinti v době druhé světové války. Večer završil Rajko Djurić, novinář, spisovatel a nyní poslanec srbského parlamentu za Unii srbských Romů, odbornou přednáškou o historii a současnosti německých Romů a Sinti.

Dokument s názvem „Sejdeme se v ráji“ se dotýká okolností let 1943-1944, které v konečném důsledku vedly k vyhlazení většiny ze skupiny německých Romů a Sinti. Začíná cestou třech přeživších Romů-Sinti do Osvětimi-Březinky do míst, kde se za války nacházel tzv.cikánský koncentrační tábor. V něm bylo v noci ze druhého na třetího srpna fyzicky zlikvidováno více než 2800 Romů a Sinti, zejména starých lidí, žen a dětí. Mezi nimi bylo také 35 romských dětí z dětského domova Svatého Jozefa z Mulfingenu v jižním Německu. Než se sem více než tři desítky z nich dostaly, trávily téměř rok ve zmíněném dětském domově. Jako jedny z mála byly na čas uchráněny hromadným transportům německých Romů a Sinti do koncentračních táborů. V pozadí tohoto zpočátku humánně se jevícího rozhodnutí však nebyla snaha uchránit dětské duše před hrůzami uvnitř táborových zdí, nýbrž vědecký zájem sledující jediný cíl – dokázat, že Romové jsou lidé s primitivními sklony nemající právo na existenci. V poklidném prostředí domova byly děti podrobovány psychologickým hrám, antropologickému měření a jiným výzkumným metodám. Při těchto hrách i při běžných denních úkonech byly natáčeny kamerou.

Záběry, které ke konci války ušly zničení, jsou ve filmu kombinovány s dobovými fotografiemi tábora a autentickým vyprávěním ženy, která tehdy jako dítě byla vyňata z transportu mulfingenských dětí do Osvětimi. Dodnes nezapomene na poslední slova své mladší sestry, která naopak byla s ostatními dětmi do transportu zařazena: „Ty tady zůstaneš a nás všechny spálí.“ Dodnes jezdí spolu s dalšími dvěma přeživšími položit květiny k domu, v němž za války děti strávily relativně bezpečný jeden rok. Pak přišel nevinný výlet, na který se děti tolik těšily. Jeho cílem byla Osvětim-Březinka.

Film natočilo Dokumentační a kulturní centrum německých Sinti a Romů ve spolupráci s televizí SWF TV.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon