Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vernisáž výstavy Romové dnes a jinýma očima

15. května 2012
Čtení na 1 minutu

Občanské sdružení ROMEA zaměřující se zejména na mediální a vzdělávací aktivity pořádá od 11. 12. 2006 do 6. 1. 2007 v literární kavárně Medúza výstavu nazvanou „Romové dnes a jinýma očima“. Výstava prezentuje Romy v jejich tradičním a společností standardně vnímaném prostředí. Na druhou stranu ale také seznamuje se současnými romskými osobnostmi, především mladší generace, která reprezentuje zmíněnou minoritu na poli hudebním, tanečním, lékařském atd.

“Snažíme se poukázat na fakt, že stigma romské populace zařazované automaticky mezi „horší“ část obyvatelstva, nepracující skupinu, zloděje a kriminální živly… je již v mnoha ohledech dávno překonáno a je třeba společnost na tento „podstatný detail“ upozornit, dát prostor pro zamyšlení a možnost utvoření si nového náhledu,” uvedla koordinátorka výstavy Stanislava Ondová.

V rámci výstavy budou k dispozici i informace a ukázky z časopisu Romano voďi (Romská duše), který již třetím rokem ROMEA vydává a je jedním z nejrozšířenějších romských periodik v ČR poskytující kompletní přehled současné situace Romů u nás i ve světě. Návštěvníci si rovněž mohou prohlédnout obrázky, které nakreslily děti ze pražských škol a ze škol ve Středočeském kraji v rámci soutěže Menšiny mezi námi.

Výstava se koná pod záštitou Anděly Haluškové, finalistky České Miss.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon