Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Víc terénních pracovníků pro Prahu. Pomáhat budou rodinám ohroženým sociální exkluzí

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Hlavní město Praha chce zabránit hrozbě sociálního vyloučení romských rodin tím, že možná již od února zvýší počet sociálních pracovníků v terénu. Jejich práci zaplatí hlavní město. Na jednání výboru pro sociální politiku zastupitelstva hlavního města to řekla ředitelka odboru sociální péče Hana Halová.

Pokud pilotní projekt za 1,3 milionu korun odsouhlasí rada, bude do konce roku vypsáno výběrové řízení. Uskutečnit ho má některá z neziskových organizací. “O Praze se jako o městě, kde jsou problémy s Romy, nemluví. Nicméně jsme si udělali průzkum a zjistili jsme, že bychom se tomu věnovat měli. Jsou lokality, ve kterých to začíná trochu vřít,” řekla Halová.

Podle materiálu, který členové výboru obdrželi, by se projekt měl týkat oblastí v Praze 2, 3, 5, 8 a 9. Romským rodinám by v něm pomáhali terénní pracovníci v rozsahu dvou zaměstnaneckých úvazků, což by podle Tomáše Petříčka mohlo být asi čtyři nebo pět lidí. Jejich prací bude řešit nejpalčivější problémy Romů, například dluhy spojené s bydlením, dluhy z půjček nebo vzdělávání dětí.

Zároveň mají pomáhat při řešení konfliktů se sousedy. “V současné době neexistuje na území hlavního města žádný ‘antikonfliktní tým’, který by se věnoval těmto druhům konfliktů,” píše se v magistrátním dokumentu. Cílem služby má být zmírnit napětí mezi nájemníky a nalezení shody. “Některé konflikty mohou vyplynout z pouhých nedorozumění a vzájemných předsudků,” uvádí materiál.

Nezisková organizace, která zakázku získá, bude mít na starosti také školení pracovníků, kteří s Romy pracují.

Zastupitel Ondřej Počarovský (TOP 09) poznamenal, že je důležité, aby byli terénními pracovníky přímo Romové. Lidi z většinové společnosti podle něj totiž nepřijmou.

Projekt by mohl být podle Halové spuštěn v únoru a potrvá do konce roku. Poté bude vyhodnocen. Pokud bude úspěšný, Praha v něm bude pokračovat.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon