Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Více než čtyři pětiny obyvatel hodnotí vztahy Romů s neromskou většinou jako špatné

15. května 2012
Čtení na 3 minuty

Podle více než čtyř pětin obyvatel jsou vzájemné vztahy Romů s neromskou většinou v České republice špatné. A 70 procent lidí míní, že vláda romskou problematiku nezvládá řešit. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má k dispozici ČTK. O něco kladněji hodnotili dotázaní přímé soužití s romskou menšinou v místě jejich bydliště, které považuje za dobré přes 40 procent lidí. Názory české společnosti na vztahy s Romy se v posledních letech výrazněji nezměnily.

Že jsou vztahy romské menšiny s ostatními obyvateli Česka špatné, si myslí 82 procent lidí. Pozitivně hodnotilo vztahy s Romy jen 14 procent dotázaných. Poměr pozitivních a negativních odpovědí je téměř stejný jako při loňském průzkumu CVVM. Zvýšil se pouze podíl těch, kteří hodnotí vzájemné vztahy výrazně negativně. Odpovědí, že vztahy jsou "velmi špatné" bylo letos o 12 procent více než loni, zatímco mírnějších odpovědí "spíše špatné" bylo o 11 procent méně.

Rozdíly v tom, jak hodnotí vztahy s Romy různé skupiny společnosti, nejsou velké. Mírně kladněji odpovídali lidé, kteří hodnotí životní úroveň své domácnosti jako dobrou.

Téměř polovina účastníků průzkumu uvedla, že Romové žijí v blízkosti jejich bydliště. Tato skupina dotázaných pak odpovídala, jaké je podle nich přímé soužití s romskou menšinou. Podíl pozitivních odpovědí byl podstatně vyšší než při hodnocení celkového soužití s Romy v ČR. Přímé soužití s Romy označilo za dobré 41 procent lidí a za špatné 56 procent. Ukazuje se tedy, že paradoxně jako výrazně horší hodnotí soužití s Romy ti,kteří s nimi nemají přímou,ale přejatou zkušenost. Bohužel výzkum nešel hlouběji po stopách těch nepřímých zkušeností. Jsou-li lidé ovlivněni médii, politiky, veřejným míněním, vlastním ekonomickým propadem a frustrací, tím, že slýchají zpravidla jen o problémových Romech a ty bezproblémové tedy tak výrazně nevnímají.

Skoro tři čtvrtiny dotázaných se shodly na tom, že vláda neřeší romskou problematiku uspokojivě. Opačný názor měla jen pětina lidí. Množství kritiků vlády se ve srovnání s loňskem zvýšilo z 59 na 70 procent. O něco lepší mínění mají Češi o místních samosprávách. Asi třetina lidí si myslí, že místní samosprávy zvládají situaci dobře, více než třetina zase řešení nepovažuje za uspokojivé. Opět se ukazuje, že lidé jsou málo informovaní a že si neuvědomují, že vznik sociálně vyloučených lokalit, ubytoven,prodej domů různým soukromým osobám, které pak za město sestěhují různé skupiny obyvatel, mají právě samosprávy.

Většina dotázaných míní, že Romové mají stejné nebo i lepší podmínky pro život než ostatní obyvatelé Česka. Romové mají podle zhruba dvou třetin účastníků průzkumu stejné možnosti jako ostatní lidé v ČR při získávání vzdělání či kvalifikace. Ve veřejném a občanském životě mají stejné podmínky podle 41 procent lidí a horší možnosti podle třetiny dotázaných.

Při jednání na úřadech, získávání bydlení či hájení svých zájmů mají Romové podle přibližně poloviny dotázaných dokonce lepší podmínky než ostatní lidé, jen třetina dotázaných považuje možnosti Romů a neromské většiny za vyrovnané. Stejné nebo lepší podmínky mají Romové podle naprosté většiny účastníků průzkumu i při zajištění osobní bezpečnosti či rozvoji kultury.

Pouze při hledání práce jsou podle většiny účastníků výzkumu podmínky Romů horší. Myslí si to 60 procent lidí. Třetina pokládá možnosti za vyrovnané a jen pět procent míní, že jsou na tom Romové při shánění zaměstnání lépe.

CVVM provádělo průzkum od 2. do 9. dubna. Zúčastnilo se jej 1048 obyvatel České republiky starších 15 let

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon