Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vraždy migrantů v Německu rozřešeny. Vnitro mluví o krajně pravicovém teroru

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Vraždy drobných podnikatelů z Turecka a Řecka, spáchané v Německu mezi roky 2000 a 2006, byly objasněny a přinesly překvapivé informace. Zločiny má na svědomí skupina krajně pravicových radikálů. Podle spolkového ministra vnitra Hanse-Petera Friedricha vše nasvědčuje tomu, že tu máme co dělat s novou formou krajně pravicového terorismu.

Série těchto vražd vešla do povědomí jako “dönerové vraždy” s narážkou na nejčastější předmět podnikání dotyčných. Jednotlivé zločiny, k nimž se dosud nedařilo najít motiv, nynější odhalení řadí do série xenofobně a neonacisticky motivovaných činů.

Spojoval je stejný “modus operandi” – výstřel do hlavy uprostřed bílého dne a zmizení pachatelů bez zanechání jakékoli použitelné stopy. Zcela stejná byla vražda 25. dubna 2007 v Heilbronnu, kde byla zavražděna 22letá policistka výstřelem do hlavy na louce, kde se konala místní slavnost. Její 24letý kolega byl těžce zraněn a řadu týdnů zápasil o život.

Policejní vyšetřování se později začalo stahovat kolem trojice hlavních podezřelých, dvou mužů a jedné ženy. Oba muži poté v jednom obytném autě u Eisenachu spáchali sebevraždu. Po jejich společnici, 36leté Beatě Z., bylo vyhlášeno pátrání, načež se sama vzdala policii. U ní byla nalezena pistole značky ČZ ráže 7,65 milimetru, kterou byla spáchána série vražd přistěhovalců. Že jde o pistoli české výroby, poznali vyšetřovatelé už v 90. letech, spolupráce s českými kolegy však s řešením případu nepohnula.

Minulý týden byl zadržen poblíž Hannoveru 37letý muž, který důvodně podezírá, že byl komplicem nedávno odhalené tříčlenné skupiny vrahů a lupičů s “hnědým zázemím”. Také zadržený Holger T. byl členem pravičáckého seskupení Národně socialistické podzemí (Nationalsozialistischer Untergrund – NSU), stejně jako trojice pachatelů. Byl s ní ve styku od 90. let, půjčoval trojici na své jméno obytné automobily, jejichž pomocí páchali zločiny a snadno mizeli, a dal jim později k dispozici i svůj řidičský průkaz a pas.

Už od konce 90. let se přitom o pachatelích vědělo, že mají styky s neonacistickými kruhy. Policisté u podezřelých nyní našli krajně pravicové propagandistické videonahrávky obsahující návaznost na skupinku “Národně socialistické podzemí” a narážky na “dönerové” vraždy.

Heilbronská vražda policistky a zranění kolegy vypadalo v roce 2009 jakoby před vyřešením, když policie zdánlivě našla lehkou stopu DNA na místě činu. Identifikovala ji jako ženskou, našla ale posléze její stopu u 32 dalších zločinů nejen v Německu, ale i v Rakousku a ve Francii. Ukázalo se ale, že jde o falešnou stopu a omyl při sběru a vyhodnocování vzorků DNA z míst činu. Tyčinky, kterými kriminalisté ve třech zemích sbírali důkazy s cílem zjistit DNA pachatele, tak nebyly absolutně sterilní, ale nesly nepatrné stopy své “výrobkyně”. Ukázalo se totiž, že dělnice ve firmě, která tyčinky vyráběla, nedodržovala dostatečně pravidla sterility a na vatě pak zůstávala její DNA. Zdánlivá stopa vedoucí k pachateli se tak policii zase ztratila. Řešení bylo nalezeno zřejmě až nyní.

Všechny dosud nevyřešené trestné činy v Duryňsku, kde skupina především působila, budou podle něj znovu prověřeny, zda nenesou stopy dopadených. První výsledky prověrky lze očekávat již příští týden, dodal.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon