Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vyšla kniha Devla, devla

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Obec spisovatelů před rokem vyhlásila literární soutěž na téma Cikáni – Romové. Její výsledky pak byly na podzim slavnostně tlumočeny na půdě Českého rozhlasu. Texty dávaly dohromady pestrý celek, tehdy proto zazněl z úst organizátorů slib vydat z nich knihu. Ta je nyní na světě pod názvem Devla, devla!
Čtenář v ní nalezne krátké prozaické útvary zavedených literátů i těch, kteří s literaturou teprve koketují. Za zavedené romské autory jmenujme Vlado Oláha, jenž proslul zejména poezií, či Emila Cinu, píšícího vedle poezie a prózy také pro dětské publikum.
Bývalá předsedkyně Obce spisovatelů Eva Kantůrková knihu uvedla slovy: „Literární dílo má dar postihnout originalitu tématu, jeho zvláštnosti a nevšednost. To se zplna potvrdilo i v této literární soutěži, neboť ve snaze obsáhnout námět vyjádřily texty to, co je v romské komunitě osobité: inklinaci k mýtu, k přestrojování skutečnosti v báji. Je to literární hodnota, která si zaslouží zvláštní uznání. Čtenář se díky ní ocitá v prostředí naplněném humorem, poezií, vůlí k uplatnění, ke svobodě a krásnu.“ Kniha vyšla za podpory ministryně vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily Stehlíkové, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Obce spisovatelů. Vydalo nakladatelství Dauphin (200 stran, 228 Kč).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon