Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vyšlo páté číslo Romano voďori: Stáhněte si ho v PDF

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Milý čtenáři,

poslední jehličí z vánočního stromku pomalu opadalo, po ulicích se proto ještě dnes válí poměrně hodně těchto dříve zelených solitérů. Některé se pyšní zbytkem rozbitých ozdob, jiné nacházíme v podobě holých kůlů. Vstoupili jsme do nového roku a všichni možná opět doufáme, že bude plný školních i osobních úspěchů. O tom se bezesporu brzy přesvědčí každý z nás sám. Abychom si ten čas trochu zpříjemnili, přicházíme s již pátým číslem Voďori, které, jak pevně doufáme, přistálo ve tvé lavici nebo poštovní schránce.

Každý z nás se jistě v životě setkal s nějakým konfliktem, ať už uvnitř sebe samého, tak s někým ze svého okolí. Právě konflikty jsou tématem tohoto čísla. Výmluvný a v řadě ohledů šokující je rozhovor s válečnou novinářkou Petrou Procházkovou, která zažila hrůzy mezinárodních konfliktů na vlastní kůži – zejména během několika let strávených ve válkou postiženém Čečensku.

Každodenním konfliktům mezi blízkými lidmi se tentokrát věnuje článek psycholožky Dany Hajné, která jeho prostřednictvím radí, jak se správně hádat. Věřím, že ti bude tento návod cenným pomocníkem v řešení nelehkých životních situací. Neméně důležitý je ale i článek Šadího Shanaáho o konfliktu mezi světem islámu a západními kulturami. Dozvíš se v něm mimo jiné i to, jakým způsobem mohou naše myšlení ovlivňovat média a jak to s muslimy a terorismem vlastně je.

Rád bych upozornil na intimní příspěvek jednoho z našich chanovských redaktorů, který popisuje tíživou životní situaci, do které se dostal jeho bratr z důvodu závislosti na drogách. Článek je tak smutným pokračováním již dříve otištěného textu stejného redaktora.

Rubrika Etno se bude věnovat jednomu z největších mezinárodních konfliktů, druhé světové válce, v jehož důsledku došlo ke genocidě pro Třetí říši nevyhovujících skupin obyvatel, mezi kterými byli i Romové. Dozvíš se tedy mimo jiné i o osudech jedné z romských rodin v kontextu válečných událostí.

Holocaustu se tentokrát věnuje i komiks Ladi Gažiové. Ten je inspirován reálným příběhem jedné z českých židovských rodin, která byla zavlečena do koncentračního tábora v Osvětimi.

I když je téma čísla, které právě držíš ve svých rukou, temné a tíživé, přeji Ti jménem celé redakce Voďori, aby byl ten nový rok bezkonfliktní a plný dobrých zpráv!

Stáhnout si časopis v PDF můžete na adrese: http://www.romanovodori.cz/casopis/

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon