Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Výstava přiblíží Romy, vystěhované ze Vsetína

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V říjnu 2005 bylo z vsetínského pavlačového domu vystěhováno několik desítek Romů, někteří na periferii města, jiní až do jiného kraje.

Mediální rozruch pomalu utichl, problémy vystěhovaných Romů však nikoli, mnohým z nich se naopak vede o poznání hůře.

Fotograf Jiří Doležel (1965) dokumentoval od července 2007 do července 2008 osudy rodin Kandráčových, Žigových a Tulejových. Z pořízených snímků vznikla výstava Romové ze Vsetína.

Expozice tak přináší nejen obrazovou zprávu o tom, kam tyto tři rodiny dovedl zásah vsetínské radnice. V sídle veřejného ochránce práv (Údolní 39, Brno) potrvá do konce února, přístupná veřejnosti bude vždy denně od 8 do 17 hodin.

„Situaci vsetínských Romů dále sleduji. Způsob řešení vidím ze strany města Vsetína jako nešťastný – jedna z rodin odešla do Anglie, ostatní se buď rozpadly, nebo přestaly žít aktivním způsobem života. Byly vytrženy ze svého prostředí, usazeny v regionu se špatnou občanskou vybaveností a vysokou nezaměstnaností,“ uvedl pro Romano voďi Doležel.

Zvolený postup radnice odsoudil i veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl.

Jiří Doležel se ve své tvorbě koncentruje zejména na dokumentární fotografi i. Je držitelem Ceny UNHCR – Czech Press Photo 2006 a Ceny Dokumentární fotografi e a diskriminace 2007, Multikulturního centra Praha. Vydal knihu EPI CENTER, z humanitární mise ze zemětřesením postižených oblastí Pákistánu. Výstava, kterou pořádá Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách, zahájí po ukončení brněnské instalace cestu po dalších dvanácti pilotních lokalitách, v nichž Agentura působí.

V Brně byla slavnostně zahájena za účasti veřejného ochránce práv Otakara Motejla a ministra vlády ČR pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon