Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vystěhováním Romů Vsetín ve skutečnosti nic nevyřešil

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Je to již více než rok, co tehdejší starosta Vsetína a současný senátor a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek velmi svérázně řešil tzv. romskou otázku, když nechal několik romských rodin za velmi zvláštních okolností vystěhovat nejen mimo Vsetín,ale dokonce i mimo Zlínský kraj..


Rodina Tulejových nakonec skončila v obci Čechy pod Kosířem na Prostějovsku,kde však přebývá v domku,jehož stav bývá označován za dezolátní a hovořilo se dokonce i o demoličním výměru. Přitom Tulejovi domek »papírově« nevlastní a rádi by se vrátili do Vsetína..
O tom,jaká je situace nyní, jsme hovořili s Vlastislavem Antolákem (KSČM),vsetínským městským zastupitelem,který osobně Čechy pod Kosířem a rodinu Tulejových navštívil.

ČTĚTE TAKÉ

SPECIÁL: Deportace vsetínských Romů

Můžete nejdříve přiblížit,jak k tomu došlo, že Tulejovi v Čechách pod Kosířem již více než rok bydlí,ale domek stále nevlastní?
Rodina byla vysídlena ze Vsetína s dluhem asi 10 000 Kč do obce Úsobrno č.p.56 na okrese Prostějov. Byl jim nabídnut domek přes realitní kancelář se smlouvou o půjčce a smlouvou o koupi domku. Rodina vše odmítla. Následně se odstěhovala do Čech pod Kosířem. Město Vsetín po první zkušenosti již neuzavírá smlouvu o koupi s panem Tulejem,ale se Vsetínskou investiční a správní společností,a ta se snažila rodině nabídnout několikrát tento domek k prodeji. Ta vždy odmítla. Domek je však ve vlastnictví Mariana Budinského,jednatele realitní společnosti IMBEX v Hodoníně. Zde se vše zamotává a já to vidím takto:Vsetínská radnice potřebovala vyřešit účelovou koupi domku v Čechách pod Kosířem panem Budinským,který měl následně prodat do-mek Tulejovým. Tito však odmítli podepsat kupní smlouvu. Tím byla zrušena smlouva o budoucí smlouvě a rodina se ocitla v situaci bezprávního užívání bytu.

I když by vedení Vsetína mělo již určitě rádo celou záležitost z krku,muselo se situací ohledně rodiny Tulejových nakonec stejně zabývat. Kdy a s jakým výsledkem?
Na prosincovém jednání vsetínského zastupitelstva byl podán návrh odkoupit domek v Čechách prostřednictvím VSI Vsetín. Na tuto koupi byla schválena půjčka VSI ve výši 450 000 Kč. Tímto tahem se vlastně stane domek v Čechách pod Kosířem vlastnictvím města Vsetína a vyřeší se tak služba pana Budinského,který v první vlně koupil do-mek ne pro sebe,ale k tomu,aby ho pak zřejmě výhodně prodal. Počítal s tím,i s městem Vsetínem,že se podaří formou splátek dostat investované peníze zpět.

A jaká je tedy situace nyní?
Špatná. Rodina Tulejových bydlí v domku,který je opravdu neobyvatelný,osobně jsem si domek prohlédl. Město Vsetín rovněž nabídlo rodině nastěhování zpět do Vsetína s podmínkou,že je rozdělí do ubytoven. To je styl,o kterém hovořil i senátor Jiří Čunek na konferenci o sociální pomoci. Tam předvedl,jak on si představuje problém romské komunity řešit. Nic neomlouvá Čunka z toho,že vláda nic neřeší. On situaci neřešil s cílem pomoci lidem. Dnes to vidí jinak i občané,kteří mu původně za jeho postup fandili. S tímto názorem se setkávám. Pokud se hovoří o rodině Tulejových jako rodině problémové,pak se do problémů dostala i vlivem podmínek, které byly nastaveny nejenom městem,ale i společností. Osobně mám zkušenost ze své praxe ředitele školy,na které byla zaměstnána uklízečka romského původu. Já jsem neměl jediné připomínky k její práci,spolupracovníky byla přijata bez výhrad. Myslím,že lidé tohoto etnika musí cítit,že žijí mezi námi,ne vedle nás.

Jak ale z toho všeho ven?
Proces je to dlouhodobý a není možné jej začít tak,jako začala vsetínská radnice. Nemohu souhlasit s postupem senátora Čunka ve funkci bývalého starosty,který řešil otázku bydlení romské komunity tím,že před několika lety tvrdil,že bydlení Romů tzv.rozptýleně po městě je nevhodné,zvyšují se problémy a není kontrola. Proto z jeho podnětu byli tito občané sestěhováni do pověstného vsetínského pavlačáku,který byl později obyvateli okolí domu nazván domem hrůzy. Město muselo řešit řadu problémů,ale hodně kompetentních lidí z radnice nepřipustilo,že jsou to lidé,kteří se ocitli v oblasti sociálního vyloučení. A byli to i lidé nepatřící do stejné etnické skupiny. S tímto pohledem na problémy lidí nesouhlasím. Problém sociální vyloučenosti by se měl řešit stejným přístupem a stejnou pomocí. Způsob řešení této palčivé otázky ve Vsetíně si senátor a bývalý starosta Čunek zdůvodnil právě na zmiňované konferenci k sociálním otázkám. Situaci je,nejen podle mého názoru,třeba kompetentně řešit. Zatím se tak neděje a proto mají odvahu rádoby kompetentní lidé brát spravedlnost do svých rukou a vytvářet další problémy.

A jak konkrétně chce nebo bude v dané záležitosti postupovat město Vsetín?
To mne samozřejmě také velice zajímá,a proto jsem obdobnou otázku položil i místostarostovi Vsetína Lubomíru Gajdůškovi. Ten mi sdělil,že jeho návrh,který byl zatím ve vedení města odsouhlasen,je takový,aby město Vsetín provedlo na své náklady záchovnou údržbu domku v Čechách pod Kosířem a umožnilo Tulejovým zde bydlet s tím,že jim město dá půjčku na odkup této nemovitosti bez zápočtu záchovné údržby. Takto prý byl informován veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl,ministryně Džamila Stehlíková a další zainteresované orgány.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon