Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Výzkum zmapoval jak se žije v sociálně vyloučených komunitách

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Ve středu 27. 6. od 10 hodin proběhne v prostorách ústecké kavárny Bárka (Prokopa Diviše 5) seminář „Kdo drží černého Petra“, na kterém společnost Člověk v tísni bude prezentovat výsledky svého terénního výzkumu Čikatar het ( Romsky Z bahna ven). Jeho cílem bylo zmapovat podmínky a způsob života v oblastech, kde žijí lidé vyloučení ze společnosti jako například ústecké Předlice nebo Nový svět a zjistit, jak se různé instituce staví k problémům těchto lidí. Výzkum proběhl ve třech městech: Ústí nad Labem, Plzni a Liberci.

Výsledkem práce výzkumného týmu je publikace „ Kdo drží černého Petra? Průvodce sociálním vyloučením v Ústí nad Labem, Plzni a Liberci“, který obdrží zdarma účastníci semináře – pozvaní zástupci státní správy a samosprávy a neziskových organizací. „Naše publikace bude zajímavá pro všechny, kteří se o chudobě, sociálním vyloučení a novodobých českých ghettech chtějí něco dozvědět. Má sloužit jako manuál pro pracovníky státní správy, úředníky, novináře, policisty, jednoduše všem, kteří by měli mít o problému kvalitní informace,“ říká Ladislav Toušek, koordinátor projektu a realizátor výzkumu v Plzni.

Seminář představí výsledky výzkumu v Ústí nad Labem a bude se zabývat i srovnáním s poznatky získanými v Liberci a Plzni. Závěrečný příspěvek bude věnován velmi aktuálnímu tématu bydlení sociálně vyloučených lidí , které výzkum identifikoval jako pravděpodobně nejpalčivější ústecký problém.

Výzkumný projekt Čikatar het byl podpořený Nadací rozvoje občanské společnosti (NROS).

Pro účastníky semináře bude publikace distribuována zdarma.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon