Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vznik další politické romské strany na Slovensku vyvolává otázky o jejích reálných šancích

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Na slovenské politické scéně začne od příštího týdne působit nový subjekt – Strana Romské unie na Slovensku. S informací, kterou potvrdil zplnomocněnec strany a předseda Unie Romů František Tanko, se však současně otevírá prostor pro téma a tím je pravděpodobnost úspěchu politických stran, založených na čistě etnických základech.

Podle Tomáše Hrustiče z Národního demokratického institutu mohou romské strany sehrát významnou úlohu v regionální a lokální politice. „Musia však mať kvalitné a fungujúce lokálne a regionálne štruktúry, kvalitnú členskú základňu, ktorá by tieto strany konštituovala,“ uvedl Hrustič pro agenturu SITA. Potenciál romských politických stran podle něho může spočívat v tom, že nově zvoleným romským starostům a poslancům, kteří mnohokrát mají jen chabé informace a zkušenosti s tím, jak funguje samospráva, poskytnou potřebné informace, asistenci a budou je navzájem síťovat. „Pokiaľ by táto nová strana išla týmto smerom a pracovala hlavne na budovaní lokálnych a regionálnych štruktúr, tak bude pre rómsku politickú participáciu rozhodne prínosom,“ dodal Hrustič. O nově vzniklé straně zatím není známo, zda se bude angažovat na místní, regionální nebo celostátní úrovni.

Míša Appeltová ze sdružení Fórum 50 % vypočítává v článku psaném v loňském roce pro čtrnáctideník Romano hangos, v čem spatřuje přínos, ale i rizika politických stran, založených na určité identitě. Podle ní mohou nabídnout „zásobárnu“ politicky kompetentních lidí, mohou přinést nová témata nebo nový pohled na témata stará. Konečně roli hraje i motivace pro další členy a členky, stejně jako rozbití médii utužovaného obrazu Romů coby „nepřizpůsobivých“ osob bez jakéhokoli zájmu o angažmá na chodu společnosti. Na druhou stranu nevýhodou podle Appeltové může být právě to, „že program takových stran je chápán jako navázaný právě na konkrétní identitu, ve smyslu – to se týká „jich“, ne „nás“. Romská strana by pak v případě jejího úspěchu mohla být důvodem pro zavedené strany, aby romskou tematiku ze svých programů vypustily.“

Obavy z neúspěchu vyjadřuje Laco Oravec, ředitel Nadace Milana Šimečky, neziskové organizace, která se věnuje právům menšin: „Fandím všem Romům, kteří chtějí vstoupit do politiky, obávám se však, že toto je jen slepá ulička a nepřinese úspěch,“ řekl Oravec. Za schůdnější považuje pronikání Romů do zavedených politických stran, které Romy na celostátní úrovni oslovují víc, než strany založené na etnickém principu.


Jeho poznámku potvrzuje také Tomáš Hrustič, který uvádí, že podle průzkumu z roku 2005 volí většina Romů zavedené politické strany, což potvrzují i volební výsledky.

Na podporu Romů vzniklo na Slovensku několik stran, například Romská iniciativa Slovenska nebo Strana romské koalice. Jejich volební preference jsou na národní úrovni nízké. V komunálních volbách na podzim 2010 bylo ale zvoleno 102 jejich kandidátů zastupiteli.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon