Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Za ubiti bezdomovce 14 a 15 let vězení

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Za brutální napadení, které skončilo smrtí bezdomovce, si pachatelé Mário Bitala a Filip David odpykají 15 a 14 let ve vězení.

Čin spáchali v Ostravě bez zjevného motivu – zřejmě pro pobavení. Jejich dovolání nedávno bez veřejného jednání odmítl Nejvyšší soud. Dnes svůj verdikt zpřístupnil v internetové databázi.

Opilí pachatelé podle spisu vytáhli předloni 27. listopadu poškozeného z přívěsu, ve kterém přebýval se svou družkou. Bezdomovce pak kopali především do hlavy a trupu a bili ho dřevěným smetákem s násadou. Útok trval více než deset minut. Poškozený utrpěl masivní poranění zejména v obličeji. Zraněním podlehl.

Bitala v dovolání k Nejvyššímu soudu například tvrdil, že se při činu nacházel ve stavu opilosti těžkého stupně až otravy alkoholem. V podobném stavu člověk sice nemusí mít problémy s chůzí a mluvou, ale přesto někdy neovládá své chování. Nejvyšší soud ale jeho vysvětlení nepřijal. “Obviněný se dokázal orientovat v prostoru i v čase a nenacházel se ve stavu nepříčetnosti,” uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Janem Engelmannem.

David se bránil například tvrzením, že poškozenému způsobil jen zlomeninu žeber, za žádná další zranění prý zodpovědnost nenese. Stopy na svých botách vysvětloval tím, že šlápl do kaluže krve, v níž oběť ležela. Zpochybnil také to, zda lze smetákem způsobit smrtelná devastující zranění. Ani v Davidově případě ale Nejvyšší soud nenašel důvod k zásahu.

Bitala a David se u soudů v Ostravě a Olomouci obviňovali navzájem. Popřeli tvrzení, že bezdomovce napadli jen kvůli povyražení, což je zvláště zavrženíhodná pohnutka. Bitala uvedl, že jim bezdomovec ukradl kovový odpad.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon