Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Září v Plzni bude ve znamení Romů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Plzeňský kulturní dům Měšťanská beseda je od začátku září dějištěm několika akcí spjatých s Romy. V rámci projektu nazvaném Roming již byla uvedena nedávno natočená komedie Jiřího Vejdělka Roming. Pokračování bude mít festival ve středu 19.9. od 19.30, kdy v malém sále měšťanské besedy zahraje rokycanská legenda Kale.

Jakmile se září nachýlí ke konci, budou mít návštěvníci ještě tři příležitosti, jak příjemně strávit poslední zářijové podvečery. Čtvrtek 20.9. nazvaný Odpolední škola romského jazyka bude věnován, jak sám název napovídá, romštině. Beseda se bude točit kolem menšinových jazyků, besedující se dotknou důvodů jejich zániku i důležitosti jejich zachování, v případě romštiny pak jejího vyučování ve školách. Podvečerní debatu pomáhá připravit občanské sdružení Český západ, které zde zároveň bude prodávat ručně vyráběné výrobky romských žen. Program proběhne od 17 hodin v divadélku Jonáš.

O týden později, ve čtvrtek 27.9., zavítá do foyer Měšťanské besedy Lucie Lukeszová, která zde otevře výstavu svých fotografií nazvanou Predal savore. Studentka oboru Sociální pedagogika o svých snímcích romských dětí řekla: „Ohledně focení romských dětí – jednoduše řečeno, je to to nej focení, které v žádném případě neřídí fotograf. Má tak velké pole působnosti, pokud mu to je dovoleno, že neví, co má dřív “cvaknout”. Děti samy od sebe jsou živly, které neskrývají emoce a které jsou bezprostřední. O romských to platí dvojnásob.” Vernisáž začíná v 17 hodin.

Jiní dají možná 27.9. přednost přednášce boxera Jana Baloga, která bude od 17 hodin připravena v divadélku Jonáš. Balog je zakladatelem pražského sportovního klubu Palaestra, kam denně dochází děti ze sociálně slabých rodin a tráví zde smysluplně všední odpoledne.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon