Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Zázraky KDU-ČSL umí

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Čas oponou trhnul a kontroverzní pan Čunek se opět projevil jako odborník na řešení romské otázky. Je pravda, že v posledních dnech křivka popularity bratra Čunka nějak klesala. Je potřeba ji nějak pozvednout. Vděčné téma, z kterého se dá vytlouct politický kapitál, jsou Romové. Ani nejde o to, jestli tomu člověk rozumí, nemusí to být dokonce ani pravda. Stačí prostě zahrát na strunu několika věrným a zázrak je na světě.

Čunek je opět nahoře. Člověk může občas říkat i nesmysly, hlavní je, že jeho prohlášení jsou postavena na obecné averzi vůči Romům. Jako posledně, kdy Čunek na programové konferenci KDU prohlásil, že „ romská kultura může být v rozporu s Listinou lidských práv.“
Mám pocit, že pan Čunek jako exministr a senátor za KDU nemá ponětí o vládních materiálech. Kdyby je znal, tak by musel vědět, že stěžejním dokumentem zabývajícím se Romy je „Koncepce romské integrace“ (třetí aktualizovaná verze) schválená Usnesením vlády č. 07 z r. 2004. Základní východiska „Koncepce řešení romských záležitostí ze tří perspektiv“ – totiž to lidskoprávní, národnostní a sociokulturní, zůstávají v podstatě stejná už od schválení první verze v r. 2000. Podmínkou romské integrace do české společnosti není „ztráta romské identity, kultury a jazyka, ale plnohodnotné začlenění Romů do společnosti při zachování většiny kulturních specifik a odlišností, které je charakterizují a které si přejí zachovávat, pokud tyto odlišnosti nejsou v rozporu se zákony České republiky. Do multikulturní společnosti se lze plnohodnotně integrovat při zachování vlastního kulturního dědictví. Proto je základním postojem vlády při její politice vůči příslušníkům romských komunit respekt k romství, jeho tradicím, jeho tradiční kultuře“ (Koncepce 2004).
A tak nevím, co si mám o tom myslet. Je možná dvojí interpretace. Pokud je pravda to, co říká Čunek, tak vládní dokument neplatí, anebo Čunek o Romech nic neví, nejsou mu známy ani vládní dokumenty a chce získat jenom politické body na Romech. Vystěhování Romů ze Vsetína a zakládání ghett (co jiného než ghetto je kontejnerové bydlení Romů?), které chce vzápětí rušit ve své nejnovější „koncepční práci o Romech“, přece nesvědčí o tom, že tomu pan Čunek rozumí a není to nic jiného než úlitba jeho pravověrným.
Další zajímavou myšlenkou Čunka je, že „…rozvětvené rodinné vazby brání sociálnímu vzestupu Romů.“ Že by romská soudržnost vytvářela ghetta? Mimochodem romská soudržnost už dávno není tak silná, jak byla. Z posledních výzkumů naopak vyplývá, „ … že územně vymezené populace Romů v České republice mají obvykle charakter seskupení navzájem nepříbuzných rozšířených či až nukleárních rodin, které jsou jedna od druhé odděleny subjektivně velmi silně vnímanými statusovými a rituálními bariérami …“(opět Koncepce…) a tedy tak, jak to vysvětlil pan Čunek, už to dávno nefunguje. Romové žijí totiž vedle sebe a nikoliv spolu!!! Sociologové také vidí hlavní příčinu bolestného úpadku Romů právě v rozpadu tradiční velkorodiny. A nakonec – silná loajalita je u jiných národů a není příčinou sociálního zaostávání či dokonce vyloučení.
Zlepšení stavu romských ghett určitě nenastane za dva roky, jak to v debatě s panem Paroubkem Čunek prezentoval. Je to běh na dlouhou trať. Není to totiž jenom jeden problém. Všechny ty handicapy (bydlení, zaměstnání, vzdělání, kriminalita, drogová závislost, etc.) jsou vzájemně propojeny a jejich řešení vyžaduje delší období. Myslím si, že jakýkoliv projekt může být úspěšný, pokud se k Romům budeme chovat s úctou. Pro začátek vraťme tedy Romům důstojnost, tak jak je to obsaženo i v prvním článku Listiny lidských práv a svobod.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon