Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zdařilá benefice U Kaštanu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

V pátek 11. května večer proběhl benefiční koncert, jehož výtěžek je určen na realizaci letního tábora pro děti z kladenských holobytů. Koncert navazuje na výstavu fotografií z loňského tábora 2006 v Čítárně Unijazzu a dobročinnou aukci obrázků. Bez nároku na honorář vystoupili Michal Koberstein, Jan Černohorský, Miroslav Krejčí, Jaromír Panáček; Gypsy suno Kladno; Fousy Moudžou Rajzin.




FOTOGALERIE

Na úvod se představili Michal Koberstein, Jaromír Panáček (vlastní tvorba) a Jan Černohorský hrou na akustickou kytaru.

Skupina mladých romských muzikantů Gypsy suno Kladno roztančila většinu přítomného publika. Hudebníci tradiční romskou píseň celkem zdařile přizpůsobují modernímu instrumentálnímu obsazení (bicí, klávesy, elektrické kytary) a místy dokonce i parafrázují v dnešní době velmi oblíbený hip hop, například v písni, ve které vzdávají hold úspěšným Gipsy.cz.

Na závěr zahrála skupina z Kladna – Fousy Moudžou Rajzin. Ostřílení muzikanti na publikum skvěle přenesli atmosféru 60. a 70. let. Ač sami v této době teprve „byli na houbách“, jejich hudba po vzoru slavných Velvet underground a dalších usiluje o stejnou uvolněnost a všeobjímající svobodu a lásku. Do kontextu doby hippies se dostávají nejen svým vzezřením, ale především tím, o čem zpívají. Písně s hloubavými texty filozofickými i těmi lehčími – houbičkovými si páteční večer našly vstřícné posluchače.

Přes 60 návštěvníků koncertu přispělo částkou 6000,- Kč vybranou na vstupném romským dětem z Kladna. Díky tomuto daru budou moci tyto děti strávit letní čas smysluplně, obohaceny o jedinečné zážitky, jež může letní tábor nabídnout. Alespoň na chvíli mimo dosah tíživé reality kladenských holobytů! Vybrané peníze půjdou na provozní náklady spojené s organizací tábora (nájem, cestovné dětí, strava dětí, pomůcky, materiál pro táborový program dětí).

Organizátoři koncertu děkují Nadaci Divoké husy, která se rozhodla přispět tím, že výtěžek koncertu zdvojí, a provozovateli hudebního klubu Kaštan, jenž zdarma poskytl prostory a techniku.

Akci pořádalo občanské sdružení Multikolor, které můžete kontaktovat na emailové adrese
multikolor@seznam.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon