Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Židovská obec v Praze svolává na 10. listopadu shromáždění

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Židovská obec v Praze oznamuje, že v sobotu 10. listopadu 2007 se bude konat u Staronové synagogy od 14 hodin pietní náboženské shromáždění k uctění památky obětí říšského pogromu, tzv. křišťálové noci, kterou se před 69 lety začalo v nacistickém Německu organizované vražedné násilí vůči židovské komunitě.

Představitelé Židovské obce v Praze jsou znepokojeni, že se přes veškeré úsilí nepodařilo úřadům prosadit zákaz neonacistické demonstrace, již kamarádi oznamovatele pochodu inzerují jako „March durch Juden-Stadtviertel in Prag“. Je zcela zřejmé, že pochod Židovským Městem ve výroční den říšského pogromu má výhrůžný podtext, který nemá s deklarovaným protestem proti válce v Iráku nic společného.

V reakci na tuto situaci je ŽOP společně se všemi, kteří berou neonacistické nebezpečí vážně, připravena náboženské shromáždění chránit, zajistit bezpečnost účastníků a zabránit průchodu neonacistů Židovským Městem.

Podporu náboženskému shromáždění vyjádřily: Bejt Praha, Bejt Simcha, Česká unie židovské mládeže, Federace židovských obce v České republice, ICEJ, Liga proti antisemitismu, Nadační fond obětem holocaustu, Masorti ČR, Památník Terezín, Společnost křesťanů a Židů, Terezínská iniciativa, WIZO, Židovské muzeum v Praze, ROMEA.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon