Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zítra proběhne další demonstrace na podporu Tibetu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Již druhé protestní shromáždění proběhne ve středu 19. března 2008 od 18:00 hod před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky (Pélleova ul. č.18, Praha 6 – poblíž stanice metra Hradčanská). Svolavatelem shromáždění jsou občanská sdružení Lungta, M.O.S.T., Potala, Namasté Nepál společně s Amnesty International ČR a Olympic Watch.

Pokojné demonstrace, které v Tibetu propukly 10. března 2008, v den 49. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci Tibetu, přerostly v reakci na represivní zásah čínských orgánů v násilné protesty, při nichž, podle dostupných oficiálních informací tibetské exilové vlády, zemřelo již nejméně 80 Tibeťanů. Čínská vláda v obavě před únikem svědeckých informací z centra dění vykázala z Tibetu zahraniční novináře a média, uzavřela inkriminované oblasti, omezila komunikaci prostřednictvím mobilních telefonů a internetu a uvalila informační embargo na veškeré informace týkající se aktuální situace nejen v hlavním městě Tibetu Lhase, ale i na dalších územích obývaných Tibeťany, jak v rámci tak mimo Tibetské autonomní území, kam se v posledních dnech přesunula ohniska nepokojů.

Vláda České republiky na svém jednání dne 17. března 2008 vydala prohlášení, v němž mimo jiné vyzývá vládu ČLR, aby umožnila svobodný přístup k objektivním informacím o současném dění v Tibetu. Za nezbytný krok ze strany Číny přitom označila umožnění vstupu na území Tibetu zástupcům nezávislých médií a zrušení cenzury na informace.

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg k situaci uvedl: „S hlubokým znepokojením sledujeme zprávy o aktuálním vývoji v Tibetu, který si vyžádal řadu zraněných a obětí na životech. Odsuzujeme násilí na pokojných a neozbrojených demonstrantech, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor. Řešení silou vede pouze k dalšímu zhoršení situace, proto vyzýváme k maximální zdrženlivosti“.

Amnesty International požádala OSN o nezávislé vyšetřování této velmi znepokojivé situace v Tibetu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon