Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Živá knihovna půjčuje lidi místo knih, bojuje proti předsudkům

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Půjčit si člověka jako knihu je dnes možné na akci Živá knihovna, která se koná jako součást festivalu United Islands of Prague. Od běžné knihovny se liší tím, že místo knih nabízí zástupce různých menšin, kteří pak rozmlouvají se “svými čtenáři”. Vyprávějí jim třeba o problémech, kterým každodenně čelí. Rozhovor má napomoci rozptýlit předsudky, které vůči nejrůznějším menšinám panují. Projekt pořádá Organizace na podporu integrace menšin (OPIM).

Ve stánku na pražském Janáčkově nábřeží si zájemce vyhledá v katalogu “knih” člověka, se kterým pak může půl hodiny až hodinu hovořit. K dispozici jsou zástupci řady menšin: zdravotně postižení, příslušníci náboženských nebo sexuálních menšin. Klást otázky může třeba dívce, která se rozhodla konvertovat k islámu, nebo muži, který trpí maniodepresivní psychózou.

“Čtenář” musí dodržovat dohodnuté podmínky, musí se například ke “knize” chovat slušně, aby neponížil její důstojnost. I samotní adepti na “knihu” musí projít výběrem a musí být připraveni třeba i na nepříjemné dotazy, kterým budou čelit, řekla ČTK jedna z organizátorek.

Akce měla premiéru na loňském ročníku festivalu United Islands of Prague. Koná se při příležitosti různých festivalů, v letošním roce nově zamířila za žáky a studenty základních, středních i vyšších odborných škol.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon