Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Život jako vyšitý

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Radka Steklá
Tak se jmenuje výstava textilní tvorby Markéty Šestákové, kterou do 31. října 2008 představuje Muzeum romské kultury v Brně.
Ačkoliv na návštěvníka z vyšívaných obrazů dýchne pohoda a teplo rodinného krbu, má tato atmosféra daleko do skutečného života jejich autorky. Relativně spokojená léta strávila v dětském domově, méně šťastná u své babičky, od které nakonec utekla v touze najít lásku alespoň u nevlastní matky. Šťastné shledání netrvalo věčně, než se však vrátila zpět do Čech, stačila přičichnout k životu Romů s jejich pohádkami a příběhy. Rodinnou harmonii, kterou léta postrádala, a již našla u Romů a později vedle svého muže, dnes vtiskuje do svých originálních a precizních výšivek.

Šestáková neprošla žádnou výtvarnou školou, tak jako ostatně většina romských výtvarníků. K tvorbě však přesto neměla daleko, vzorem jí byl od dětství otec, sám amatérský malíř. Potřeba uměleckého vyjádření však přišla mnohem později, ve chvíli, kdy autorka v roce 1993 přišla o práci. Od té doby pak vyšila desítky poetických obrázků, na nichž nejčastěji zachycuje výjevy z rodinného života Romů.

Dnes žije autorka v Českých Budějovicích, kromě textilní tvorby přispívá básněmi a články do romských periodik.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon