Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpěvy, tance, zvuky indické pouště

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Orientální zastaveníčko v centru Prahy nabídne od 1. do 28. dubna Galerie U Zlatého kohouta. Kamenné sklepní prostory ohřejí, alespoň na první pohled, černobílé i barevné fotografie pořízené v indické poušti Rádžastán. Právě tam strávila leden trojice studentů romistiky FF UK a seznamovala se s všedním životem několika tamních kast.

Ne náhodou padl výběr na hudebníky, tanečníky a kováře – tedy na Bhopa, Kalbeliya a Lohara – jak zní název těchto indických kast. Právě v nich, i když ne výhradně, spatřují odborné kruhy pravděpodobné kořeny evropských Romů.
Provázanost indického subkontinentu s romskou minulostí je poměrně známa, méně představitelný je však pro veřejnost současný život těchto původních skupin. Expozice proto formou fotografií a doprovodných textů seznámí s tradičními povoláními, způsobem života, postavením v rámci hierarchizované indické společnosti i tím, jak se například těmto lidem daří adaptovat na prostředí, které nemalým dílem ovlivňuje i vzrůstající turismus.

Vernisáž výstavy proběhne 10. dubna od 18 hodin. Všechny vystavené fotografie bude možno zakoupit, případný výtěžek bude věnován na charitativní účely (volnočasové aktivity dětí z Dětského domova Žichovec na Prachovsku).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon