romea - logo
6. července 2020 (pondělí)
svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Loading
rozšířené vyhledávaní

Recenze

Gipsy.cz léčí z barvosleposti a opět povyrostli s deskou Reprezent

Praha, 23.6.2008 14:44, (ROMEA/Romano voďi) Aktuální desku Reprezent už natáčeli Radoslav Gipsy Banga, Vojtěch Lavička a jejich spoluhráči v nové pozici.
Předchozí album Romano hip hop je „vykoplo“ na vyšší oběžnou dráhu, mezi české a trochu také mezinárodní hvězdy. Za připomenutí stojí jejich účast na tak různorodých akcích, jako je prestižní festival Glastonbury ve Velké Británii, Eurosong v České televizi nebo vyhledávací soutěž zpěváků X-Factor na Nově. Oba televizní pořady je prezentovaly jako součást středního proudu domácí populární hudby.
 celý článek

It´s only Rom´n´Roll

Praha, 25.5.2008 12:03, (Romano vodi) Terne Čhave, v překladu Mladí kluci, vydávají třetí album More, Love!
Královéhradecká parta se tak hlásí k romské muzice jako základní formě, na kterou lze naroubovat všemožné vlivy včetně rocku. K němu jako by odkazovala druhá, anglická část názvu nového alba. Ostatně Terne Čhave provází slogan It´s Only Rom´n´roll (je to jen rom´n´roll). But I like it (ale mám ho rád), můžete dodat po vzoru Rolling Stones.
 celý článek

Rozmarná, světová Věra Bílá

Praha, 25.3.2008 11:57, (RV/ROMEA) Zpěvačka Věra Bílá a skupina Kale, to jsou dnes již oddělené
fenomény, které žijí vlastním osudem. S odstupem času se ukazuje, jak jedinečná byla jejich spolupráce. Tento názor podpoří kompilace Věra Bílá a Kale: Retrovision/The Best Of…. Zmíněné The Best Of v názvu znamená to nejlepší.
 celý článek

Romský punk: Gogol Bordello

Česká republika, 12.12.2007 12:58, (Romano Voďi) Kapela Gogol Bordello, to je naprostá spontánnost, vykřesaná s punkovou energií, slovanskou melodičností a romským hudebním instinktem. A s černým humorem. Všechny explozivní ingredience sloučil hlavně zpěvák a kytarista Eugene Hütz, který vypadá jak starý husar s převislými kníry, napojený řádně vodkou. Devítičlenná kapela, která existuje od roku 1999, hraje na elektrické i akustické nástroje, používá housle a harmoniku, skandovaný zpěv. To když chce publikum ještě více rozpálit, třeba výkřiky: „Hej, hej, hej!“ Kdo zůstane po první písni sedět, musí být jedině mrtvý.  celý článek

Emoce i mistrovství Mango Gadzi

Praha, 23.10.2007 14:43, (Romano Voďi) Mango Gadzi, to je muzikantská lahůdka. Osmičlenná sestava z Francie, jejíž součástí je také tanečník, nabízí hudbu, ve které se propojuje několik kultur. Styl, ověřený sedmi lety společného vystupování, působí velmi celistvě a krevnatě, přestože v něm lze vystopovat prvky romské, španělské, africké nebo orientální muziky. Podobně zní i jazyk textů, který si kapela sama vytvořila. K tomu, aby roztancovala publikum, jí vedle temperamentu stačí akustické nástroje.

 celý článek

Mater, jedinečné dílo pro Ivu Bittovou

Praha, 21.9.2007 10:27, (Romano Voďi) Houslistka a zpěvačka Iva Bittová exceluje na rockových pódiích, vystoupila v americké Carnegie Hall i v opeře.
Pro Ivu Bittovou v tom nespočívá nic divného nebo zvláštního.
Podle otřepaného, ovšem platného úsloví je hudba jenom jedna.
„Vždycky mě pobaví, když mě lidé přehazují jako brambor z rocku a popu do lidové hudby nebo do klasiky.
Ale takhle to se mnou vždycky bylo,“ dodává Iva Bittová.  celý článek

Pyrenejská radost od Ciganos d’Ouro

Portugalsko, 21.8.2007 11:44, (ROMEA/Romano Voďi - VIDEO) Album Sal od portugalské kapely Ciganos d’Ouro je pozoruhodné. Vzniklo na základě romské muziky a zároveň přirozeně přemosťuje Středozemní moře. V hudbě devítičlenné skupiny kolem zpěváků Sergia Silvy a Josého Pata se velmi elegantně, jiskrně a romanticky spojují portugalsko-španělské a arabské motivy. Je to hudba horká a vášnivá jako letní den ve Středomoří, aniž by člověka atakovala silou.
<br>
<b>UVNITŘ VIDEO</b>  celý článek

Tichý žár Le Čhavendar

Česká republika, 21.6.2007 11:36, (Romano Voďi) Kale, kteří pocházejí z Rokycan, jsou dnes už klasikou rom popu. V rokycanské líhni se objevila další skupina Le Čhavendar, která vydala své první album s podporou zpěvačky Idy Kelarové a jejího partnera Dezidera Duždy. Ida Kelarová se ujala produkce, Dužda kapele přispěl aranžemi. Bez této pomoci by se Le Čhavendar sotva dočkali debutového alba, které pojmenovali podle sebe.  celý článek

Život v hudbě Sendreiových

Slovensko, 21.5.2007 15:29, (Romano Voďi) Styl, který příliš nepoznamenala městská kultura, nabízí skupina manželů Vladimíra a Janky Sendreiových, kteří už deset let vystupují se skupinou Kokavakere Lavutára neboli Kokavští houslisté. Slovenští posluchači nejspíš vědí, že Sendreiovi se objevili v televizních pořadech stanice Markíza. Jednak to byl i v České republice známý pořad Výměna manželek a potom samostatný seriál Sendreiovci, který po vzoru reality show nahlížel do kuchyně v Kokavě nad Rimavicou, kde rodina Sendreiových žije. Diváci mohli sledovat Sendreiovy při cestách i oslavách s přáteli, ke kterým nezbytně patří hudba. Sendreiovi hovoří dokonce o chystaném filmu, který by zobrazil jejich osudy podobně jako slavný balkánský snímek Černá kočka, bílý kocour.  celý článek

Nezkrotné cvrlikání Fanfare Ciocarlia

Praha, 22.4.2007 12:39, (Romano voďi) Skupina Fanfare Ciocarlia, jejíž hudební kořeny sahají na Balkán, patří k vlně dechových romských kapel, které v posledních letech doslova okouzlily Evropu.
A možná také svět, vždyť jejich břeskná energie je stylem sama o sobě. Kapela, která pochází z Rumunska, už natočila vlastní verze modelových témat populární hudby včetně melodie provázející film o Jamesi Bondovi nebo klasický rockový song Born To Be Wild, jenž se v jejich podání objevil také na soundtracku k filmu Borat.  celý článek

Phurikane giľa

20.3.2007 15:05, (Romano voďi) Phurikane giľa, to je titul cédéčka, které se pro recenzi březnového Romano voďi stalo objektem mého zájmu.
Jak už název napovídá, na bezmála hodinovém nosiči najdete staré tradiční romské písně, kterých se tu sešlo úctyhodných osmadvacet.  celý článek

Kus světa v Gipsyho muzice

Praha, 18.2.2007 12:00, (Romano voďi) Gipsy, občanským jménem Radoslav Banga, je nevšední umělec. Než mu vyšla deska Gipsy.cz: Romano Hip Hop, o které se na hudební scéně hodně diskutuje, vyzkoušel si řadu projektů. Byl členem respektované hiphopové formace Syndrom Snopp. V roce 2000 vydal album Ramonis.cz, orientované na styl rhythm and blues, kterým nijak neoslnil. A napsal také hit Lítat ke hvězdám, určený pro finalisty soutěže Česko hledá Super Star. Pod jménem Gipsy vydal sólová alba Ya Favourite CD Rom či Rýmy a blues.  celý článek

Vlasta Horváth se našel

Praha, 22.12.2006 14:49, (Romano voďi) Aneta Langerová, vítězka první řady soutěže Česko hledá SuperStar, nasadila laťku vysoko. Na výsluní ji sice vynesl televizní pořad, ale ona toužila jít vlastní cestou, již nebudou ovlivňovat gramofonové firmy, manažeři ani pořadatelé koncertů. Nechtěla se stát položkou televizních estrád, která by mohla vyhořet po dvou sezonách.
Skvěle zvládla první album Spousta andělů, začala si budovat vlastní kapelu, pokouší se psát písně. Vlastně si prošlapává celou kariéru od začátku, jako by nebylo SuperStar. Aby jí nemohl nikdo říci, že je jakási televizní rychlokvaška.  celý článek

Horké rytmy řízené Gipsy Kings

Praha, 26.11.2006 14:38, (Romano voďi) Ve světě jsou Gipsy Kings nejúspěšnější skupinou, která čerpá z romské hudby. Od svého prvního hitu Bamboleo (1987) vydali patnáct alb a prodali 20 milionů desek, natočili dva hudební filmy, v řadě filmových titulů se objevila jejich hudba. Ostatně v dubnu 2004 se Gipsy Kings představili poprvé v Praze. Názory na tuto kapelu, která právě vydala novinku Pasajero, jsou v podstatě dva. Za prvé: je to vyloženě komerční sestava, jejíž inspirace vyhasla a která už jenom „dojíždí“ jako setrvačník, respektive občas oprašuje svou legendu.  celý článek

Dvě cesty Martin Lubenov Orkesta

Praha, 25.10.2006 16:03, (Romano voďi) Dnešní recenzi zaměřím na desku, která je po všech stránkách výjimečná, posuďte sami. Bulharská romská kapela Martin Lubenov Orkestar patří k tomu nejlepšímu, co jsem za posledních pět let slyšel z balkánské muziky. S jejich hudbou to je stejné jako s princeznou Koloběžkou, která byla oblečená i neoblečená, obutá i bosá atd. Martin Lubenov Orkestar totiž jsou i nejsou typickou balkánskou kapelou, hrají i nehrají romskou balkánskou muziku, jazz a „latino“ muziku. A tak jedinou jistotou je, že od chvíle, kdy vložíte do svého přehrávače toto cédéčko, uslyšíte hudbu špičkové kvality.
 celý článek

Kale se opřeli sami o sebe

Praha , 22.9.2006 17:18, (Romano voďi) . . . a jde jim to skvěle. Odpověď na otázku, jestli skupina Kale může existovat bez zpěvačky Věry Bílé, má podobu nového cédéčka. Dokonce lze říci, že posluchači mohou být velmi překvapeni. Ti, kteří sledovali dráhu téhle skupiny delší dobu, ovšem věděli své. Za výraznou postavou i zpěvačkou Věrou Bílou, již poznalo publikum v Americe, Velké Británii, Izraeli nebo kontinentální Evropě, vždy stála parta velmi schopných muzikantů. A zpěváků, nutno dodat, zvláště když si člověk poslechne, jak jejich hlasy harmonicky a takřka beatlesovsky ladí. Ostatně na novou desku, již nazvala prostě Kale, si skupina vypůjčila píseň Because od Beatles.
Jistě, lze namítnout, že sezpívané hlasy samy o sobě nestačí. Kapela potřebuje nějaký vůdčí hlas - a také ho má v osobě Dezidera Lúčky, který na sebe upozornil už na koncertech s Věrou Bílou. Tenhle zpěvák dokáže vystoupat i do technicky náročných výšek a činí tak s přirozenou lehkostí.  celý článek

« | 1 | 2



..
romea - logo