27. února 2020 (čtvrtek)
svátek má Alexandr

--ilustrační foto--

Tisková zpráva: Oběti rozdělení Československa budou mít na vyřešení své situace již jen rok

Ústí nad Labem, 9.5.2013 15:04, (ROMEA) V úterý 7. května 2013 se v Ústí nad Labem konal kulatý stůl Poradny pro občanství/Občanská a lidská práva k problematice návrhu nového zákona o státním občanství České republiky  celý článek

--ilustrační foto--

Strana romské unie na Slovensku bude po celý měsíc organizovat protesty v ulicích měst. Začíná v Humenném

Bratislava, 23.4.2013 12:12, (ROMEA) Strana romské unie na Slovensku (SRU) chce po celý měsíc organizovat protestní pochody v ulicích slovenských měst. Informovala o tom na serveru Redakcia1.blogspot.cz. Její prohlášení a výzvu jejího předsedy Františka Tanka přinášíme v plném znění.  celý článek

Nadace OSf Praha podpořila projekty, které se zaměřují na výchovu dětí ze sociálně vyloučených komunit, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. (FOTO: OSF Praha)

Výzkum na ZŠ v Karlovarském kraji: Méně početné třídy umožňují skoncovat s nezákonnou selekcí dětí

Karlovy Vary, 10.4.2013 12:32, (ROMEA) Unikátní výzkum zaměřený na schopnost běžných základních škol vzdělávat i žáky s lehkým tělesným či mentálním postižením, jak jim přikazuje zákon, odhalil velké rozdíly mezi jednotlivými školami v Karlovarském kraji.  celý článek

--ilustrační foto--

Celostátní asociace Romů ČR: Mezinárodní den Romů je příležitost k nasměrovaní úsilí k budování lepší budoucnosti dětí

Praha, 8.4.2013 5:00, (ROMEA) Celostátní asociace Romů ČR (CAR ČR) ve svém prohlášení k Mezinárodnímu dni Romů zopakovala, že kromě jiného bude nadále prosazovat zřízení postu Zmocněnce vlády ČR pro romskou menšinu. "Máme v sobě mnoho bariér, které nám brání ve vzájemné komunikaci. Základní bariérou je však představa vlastní oběma stranám, podložená dlouholetou nedůvěrou a bohužel i negativními zkušenostmi. Velká část romské elity je však připravena a ochotna při řešení této situace být maximálně nápomocná. Byla by proto velká škoda, kdyby většinová společnost nebyla schopna akceptovat ty, kteří v podstatě představují právě onu pomocnou ruku," uvádí se v prohlášení CAR ČR, které server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.  celý článek

Logo Strany rovných příležitostí

Strana rovných příležitostí k Mezinárodnímu dni Romů: Romové vraťte se k romipen!

Praha, 8.4.2013 4:30, (ROMEA) Strana rovných příležitostí (SRP) u příležitosti Mezinárodního dne Romů 2013 vyzvala Romy, aby se sjednotili, formulovali a prosadili své požadavky. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení SRP v celém znění.  celý článek

Monika Šimůnková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Vládní zmocněnykně předložila vládě plán pro řešení krizových situací v regionech

Praha, 5.4.2013 14:10, (ROMEA) Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková 3. dubna 2013 představila na jednání vlády informace o přípravě plánu, podle kterého by stát měl zasáhnout v regionech, v nichž roste napětí a objeví se sociální nepokoje.  celý článek

Členové Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny vyzvali zástupce resortů k řešení diskriminace na trhu s byty

Praha, 5.4.2013 10:39, (ROMEA) Občanští členové Rady na zasedání představili dokument „Doporučení ke zlepšení situace Romů v oblasti bydlení, v němž vyzývají zástupce resortů, aby začali řešit diskriminaci na trhu s byty.  celý článek

--ilustrační foto--

Tisková zpráva: Ústí má hustou síť hazardu, která potápí chudé

Ústí nad Labem, 27.3.2013 11:40, (ROMEA) Pracovníci Člověka v tísni zmapovali situaci týkající se provozování hazardu v Ústí nad Labem. Ve městě lze nalézt přes sto míst s výherními automaty  celý článek

Sídlo Evropské komise (FOTO: Matthias v.d. Elbe, Wikimedia Commons)

Zaměstnanci Evropské sítě romských organizací opustili na protest konferenci EK

Brusel, 22.3.2013 10:56, (ROMEA) Minulý týden opustili na konferenci Evropské komise k začleňování Romů jednací sál členové a zaměstnanci organizace ERGO.  celý článek

--ilustrační foto--

Ombudsman: Stížností na diskriminaci řešíme poměrně málo

Brno, 21.2.2013 10:24, (ROMEA) Panelová diskuze „Rovnost a zákaz diskriminace v činnosti veřejného ochránce práv“ přinesla nejen teoretickou diskuzi o právní úpravě rovného zacházení  celý článek

Projekt na podporu obyvatel z Havlíčkovy 885-887 skončil, setkávání občanů s vedením města budou pokračovat

Mladá Boleslav, 14.2.2013 11:12, (ROMEA) Situace v lokalitě by se mohla lepšit, pokud obyvatelé a zástupci města budou spolupracovat, jak si koncem loňského roku navzájem slíbili na společném setkání.  celý článek

Cheiron Pinčes Cup o putovní pohár

První „Pinčes Cup“ a přespávání v Cheironu

Tábor, 8.2.2013 14:38, (ROMEA) Během ledna se v Komunitním centru pro děti a mládež Cheiron T v Klubu pro starší uskutečnily dvě mimořádné akce. První událostí byl historicky první Cheiron Pinčes Cup o putovní pohár, který proběhl v úterý 15. ledna. Akci, kterou zorganizovalo několik klientů centra, navštívilo dvacet lidí a to nejen návštěvníků centra, ale i lidé z široké veřejnosti.  celý článek

Tisková zpráva iniciativy Bydlení pro všechny: Nepřipustíme rozbíjení rodin

Ústí nad Labem, 31.1.2013 15:30, (ROMEA) Na ubytovnu v Krásném Březně přijely desítky aktivistů. „Odmítáme vystěhování rodin, které nemají kam jít. Hrozí jejich rozbití, které by závažně a natrvalo poškodilo děti,“ uvádí Lenka Novotná, jedna z aktivistek.  celý článek

Sociálně právní poradna občanského sdružení Vzájemné soužití mění své sídlo

Ostrava, 25.1.2013 16:25, (ROMEA) Dne 28.1.2013 započne stěhování Sociálně právní poradny z ulice 30. dubna 1 v Moravské Ostravě na ulici Bieblova 8 v Moravské Ostravě.  celý článek

Ilustrace Ireny Eliášové mladší, která se stala východiskem pro obálku e-knihy.

Otcův duch – čtení pohádek romských autorů

Praha, 2.1.2013 10:07, (ROMEA) V pondělí 7. ledna od 18 hodin proběhne v prostorách pražského Era světa za hudebního doprovodu Maria Biháryho čtení romských autorů, kteří uveřejnili svá díla v pohádkovém e-sborníku Otcův duch nakladatelství KHER.  celý článek

Konference Romský mentoring – silné stránky a příležitosti. Foto: RUBIKON Centrum

RUBIKON Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Praha, 2.1.2013 15:41, (ROMEA) "V souvislosti s amnestií prezidenta ČR je opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob vracejících se z výkonu trestu zpět do společnosti," uvádí nezisková organizace RUBIKON Centrum, která již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí.  celý článek

V úterý 21. prosince 2010 v 17 hodin se již po šesté sešli nejen obyvatelé Dobré Vody u Toužimi, ale i další hosté a přátelé z blízkého a vzdálenějšího okolí, aby společně oslavovali předvánoční čas.  (FOTO: http://www.cesky-zapad.cz)

Chcete putovat k živému Betlému?

Český západ, 17.12.2012 15:17, (ROMEA) Tento čtvrtek, tedy 20. prosince, zve organizace Český západ všechny lidi dobré vůle na sedmé putování k živému Betlému.  celý článek

--ilustrační foto--

Devadesát asistentů prevence kriminality je v terénu, další přibudou po novém roce

Praha, 13.12.2012 13:47, (ROMEA) Celkem 87 asistentů prevence kriminality působících ve 26 městech České republiky se setkalo ve středu 12. prosince 2012  celý článek