Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ARA Fest Ostrava: Romská hudba a kultura v centru města. Jak by vypadala budoucnost Česka s Romy na významných postech?

08. července 2023
Čtení na 1 minutu
FUTUROMA, výstava velkoformátových portrétových fotografii Romů v rámci festivalu ARA Fest v Ostravě, 7. 7. 2023 (FOTO: Tomáš Polach)
FUTUROMA, výstava velkoformátových portrétových fotografii Romů v rámci festivalu ARA Fest v Ostravě, 7. 7. 2023 (FOTO: Tomáš Polach)
Dnešním koncertem romských hvězd z Česka i Slovenska vyvrcholí 1. ročník třídenního putovního festivalu ARA Fest Ostrava. Uzavře se tak několikadenní program romské kultury. Podle organizátorů se očekává až 3000 návštěvníků.

Tomáš Botló, Gitana, Milan Kroka, Edit Band, Gypsy Mercedes nebo ostravští patrioti Gypsy Milan a Ostravská nota dnes vystoupí od 14 hodin na velkém open air koncertě na Náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě. Nabídnou tak pestrou směsici nejrůznějších hudebních stylů a žánrů ze současné romské hudební tvorby.

Podle organizátorky Pavlíny Matiové se festival po sedmi letech přesouvá z Plzně do Ostravy a v příštích letech i do dalších českých měst. Záměrem je představit putovní festival, který nabídne svým návštěvníkům nejen hudební program, ale i divadlo a či jiné oblasti romského umění jako je třeba fotografie.

Vstup na akci je zdarma. Moderátorského žezla se ujmou zpěvačka Jitka Matiová a zpěvák a herec Michal Žolták.

Během festivalu se v předchozích dnech ostravskému publiku představilo v kině Etáž divadelní monodrama Dajori.

„K vidění je i putovní výstava velkoformátových portrétových fotografii Romů FUTUROMA v Parku Florida, kterou nafotil uznávaný fotograf Jan Mihaliček, jenž je členem prestižního fotografického spolku 400 ASA,“ říká pro zpravodajský server Romea.cz Pavlína Matiová a dodává: „Výstavou chceme ukázat, jak by vypadala budoucnost Česka, kdyby Romové obsadili většinu významných státních a úřednických funkcí,“ sdělila.

Výstava je veřejnosti přístupná až do 27. července.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon