Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Dikhas, Šunas, Vakeras: Patrik Banga a Vojtěch Lavička o Mezinárodním dni Romů

05. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna, je příležitostí k oslavě romské kultury a jazyka. V tomto speciálním vydání pořadu Dikhas, Šunas, Vakeras si Michaela Kroková povídala o významu tohoto dne pro romskou komunitu i širší společnost s novinářem Patrikem Bangou a muzikantem Vojtěchem Lavičkou.

“Já jako novinář to mám většinou jako práci, takže pro mě Mezinárodní den Romů znamená více práce než obvykle,” uvádí v pořadu s úsměvem Patrik Banga, ale pak už vážně dodává: “Osobně tento den vnímám jako den, kdy se o Romech začíná mluvit a mluví se o nich nahlas. Je to den, kdy můžeme lidem vysvětlovat, co pro nás znamená naše kultura nebo náš jazyk, nebo můžeme lidi seznámit s tím, jak vlastně žijeme.”

Podle Bangy je 8. duben datum, kdy se majorita o Romy zajímá. “A není to v negativním slova smyslu, i když existuje část lidí, kteří to vnímají velmi negativně a nadávají nám za to,” dodává Banga.

Podle Vojtěcha Lavičky nelze vnímat romskou kulturu pouze skrze romskou hudbu, která je samozřejmě její hlavní součástí, ale existuje romská literatura, divadlo, ale také tradiční jídla. “Jídlo je určitě jednou z atraktivních částí romské kultury, ale existují i různé zvyky, které máme k Vánocům a Velikonocům. To vše je součástí kultury a romská kultura je bohatá,” říká Vojtěch Lavička v pořadu Dikhas, Šunas, Vakeras, věnovanému Mezinárodnmu dni Romů.

Co dalšího přináší romská kultura? A jak je to se slovem Rom? Poslechněte si celý pořad, který uvádí Michaela Kroková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon