Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zdeněk Godla získal ocenění za svůj herecký výkon ve filmu Invalida, který se stal slovenským filmem roku

28. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Zdeněk Godla ve filmu Invalida (FOTO: Azyl Production)
Zdeněk Godla ve filmu Invalida (FOTO: Azyl Production)
Slovenskou národní filmovou cenu Slnko v sieti (Slunce v síti) ovládla černá komedie Invalida. Uspěla celkově v sedmi kategoriích a dostala rovněž diváckou cenu. Ocenění za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli získal Zdeněk Godla. Slavnostního večera se zúčastnila i prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.

Invalida režiséra Jonáše Karáska získal titul nejlepšího celovečerního filmu, dále získal Národní filmovou cenu za nejlepší režii, nejlepší střih (Matej Beneš), nejlepší zvuk (Viktor Krivosudský). Nejlepším mužským hereckým výkonem v hlavní roli se ve filmu stal Gregor Hološka v roli Lacka, cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli získal Zdeněk Godla za postavu Gaba.

Černá komedie byla oceněna i v kategorii nejlepší filmová hudba, na které se podíleli Matúš Široký a Marcel Buntaj.

Koprodukční snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo zvítězil v kategoriích animovaný film, vizuální efekty a kameramanský výkon. Čtyři ceny, včetně té pro nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, má snímek Služka, zatímco Matematika zločinu režiséra Petera Bebjaka vyhrála v sekci nejlepší televizní film, minisérie či seriál.

Někteří z oceněných ve svých proslovech vyjádřili podporu občanské společnosti na Slovensku, očekávání ohledně pokračování svobodné tvorby, či kritizovali nynější vládu premiéra Roberta Fica. Publikum, ve kterém byla také prezidentka Zuzana Čaputová, tyto projevy ocenilo potleskem.

“Nesouhlasím s tím, jak vládní garnitura v současnosti funguje, jakým způsobem šíří nenávist, strach, dezinformace, lež. Jakým arogantním způsobem vytvářejí nepřátele, tak se snaží rozeštvat společnost. To je cesta k nesvobodě. Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,” řekl režisér Bebjak.

Filip Pošivač, autor Tondy, Slávky a kouzelného světla, zase podpořil slovenskou občanskou společnost, jež podle něj bojuje za empatii a citlivost. Pochvaly a dlouhého potlesku vestoje se dostalo i Čaputové, které v polovině června skončí pětiletý prezidentský mandát.

Na letošním 13. ročníku slovenských filmových cen soupeřilo v 18 kategoriích rekordních 34 děl. Nejvíce nominací, shodně 13, měly snímky Invalida a Služka. Ocenění za výjimečný přínos slovenské audiovizuální kultuře převzala slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon