25. července 2021 (neděle)
svátek má Jakub

Konexe bude usilovat o aktivizaci romských komunit a zasazovat se při obraně jejich práv

Ústí nad Labem, 23.5.2012 11:09, (ROMEA)
ilustrační foto

V severních Čechách vznikla nová nezisková organizace Konexe, která bude aktivně usilovat o aktivizaci romských komunit a zároveň se zasazovat při obraně jejich práv. Konexe přináší nový model- bude aktivně usilovat o co nejširší a nejpočetnější členskou základnu. Členskou základnu Konexe aktivně nabírá především v takzvaných romských chudinských ghettech. Lokální buňky Konexe aktivně působí přímo v místě a Konexe jim poskytnou pro jejich aktivity zastřešení právnické osoby a jejich další členové podporu a poradenství.

„Naši sousedskou komunitu Romů v Krupce spojily a aktivizovaly opakované pochody neonacistů před naše domy, naučili jsme se společně bojovat za naše zájmy“ vysvětluje jeden ze zakládajících členů nové organizace, Jozef Miker z Krupky u Ústí nad Labem, kam směřovalo už devět nenávistných demonstrací neonacistických skupin „ Konexi jsme s přáteli založili, abychom naše aktivity propojili a mohli koordinovat s dalšími Romy i neromy, kteří hledají cestu ze současné špatné situace a také chceme, aby se už konečně přestalo o Romech jednat v duchu O nás bez nás, jako doposud,“ doplňuje.

Konexe má ambici stát se platformou skrze kterou Romové, kteří „chtějí něco dělat“ dostanou možnost realizovat své aktivity. „Jako slabinu většiny takzvaných integračních projektů a aktivit, vidíme nízkou nebo nulovou účast Romů na jejich přípravě a realizaci. Romové jsou vnímáni jen jako objekt integrace, ne jako rovnocenný partner pro diskuzi a spolupráci, náš přístup je jiný“ popisuje odlišnost Konexí jejich tiskový mluvčí Miroslav Brož, „Romové byli v případě Konexí přímo u jejich vzniku a členové našich místních buňek budou sami určovat směřování Konexí. Nejvyšší důvěru v nás mají Romové z lokalit, kam v minulosti pochodovali neonacisté a kde jsme místní podpořili v těžké zkoušce, dobře vědí, že pokud se neonacisté vrátí, Konexe jim pomohou a v nejtěžších chvílích budou stát po jejich boku”.

První aktivitou Konexe bude fotbalový turnaj družstev ze sociálně vyloučených lokalit, který se uskuteční v létě v mosteckém sídlišti Chanov.

Občanské sdružení Konexe sdružuje angažované jednotlivce, kteří chtějí usilovat o otevřenou, tolerantní a odpovědnou společnost. Konexe je personálně, organizačně a ideově propojena s neformální občanskou iniciativou Nenávist není řešení se kterou bude ve svých projektech úzce spolupracovat.

TZ Konexe

Extremismus, Rasismus, Tiskové zprávy