12. května 2021 (středa)
svátek má Pankrác

Nová škola: Jak se žije romským dětem za karantény? Nový ročník literární a výtvarné soutěže Romano suno otevřeme na Mezinárodní den Romů

6.4.2020 12:45
Děti ze ZŠ Gebauerova ve vítkovické knihovně během Romano suno pořádané obecně prospěšnou společností Nová škola (foto: Knihovna města Ostrava)

8. dubna otvírá Nová škola, o.p.s. 23. ročník soutěže. Literární a výtvarná soutěž Romano suno (Romský sen), vyhlašovaná každoročně obecně prospěšnou společností Nová škola, vstupuje do svého dvacátého třetího ročníku. Od roku 1996 oceňuje děti, kteří ovládají romštinu nejen v mluveném, ale i v psaném projevu. Od roku 2014 se literární soutěž Romano suno otevřela také pro dospělé.

Smyslem soutěže Romano suno je umožnit romským dětem i dospělým autorům popsat svět, ve kterém žijí, a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové části společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

Do soutěže přichází každoročně stovky textů, autorských videí i obrázků. Nejlepší práce jsou publikovány ve sbornících ze soutěže. „Výtvarná část soutěže je zde pro děti, které se chtějí soutěže účastnit, ale neumí už romsky. Podle kvalifikovaných odhadů totiž romsky v České republice mluví zhruba jen třetina romských dětí,“ vysvětluje koordinátorka soutěže Marie Podlahová Bořkovcová.

Letošními tématy jsou např. Jaké to u nás je, když teď musíme být všichni doma?; Chtěl bys jet na cestu kolem světa? anebo Co tě naučili rodiče?

Pro dospělé autory letos navíc otvíráme zvláštní výzvu - příběh pro děti. Zatímco romská literatura pro dospělé už zahrnuje alespoň pár desítek titulů, knížek pro děti v romštině vyšlo doposud jenom pár, a ty ještě nejsou téměř vůbec dostupné. Poptávka o ně mezi dětmi a učiteli je. Nová škola, o. p. s. chce výhledově rozšířit svou působnost od přímé podpory romštiny u nejmladší generace také k vydávání knih pro tutu dětskou cílovou skupinu. Současná výzva je tak prvním krokem Nové školy, o. p. s. na toto pole.

Vzhledem k protikoronavirovým opatřením bude letos uzávěrka soutěže posunuta až na 31. října. „Doufáme, že se tak alespoň na podzim dostaneme do škol, abychom mohli děti podpořit osobně,“ sděluje koordinátorka soutěže. Pro současnou situaci, kdy jsou zavřené školy, připravuje Nová škola, o. p. s. řadu aktivit, kterými dětem zpříjemní období nuceného ústraní a podpoří jejich zájem o romštinu i vlastní tvorbu - cyklus čtení z Romano suno, webináře o romštině a romské literatuře pro děti anebo on-line konzultace k jejich tvorbě.

„To, že budou děti alespoň v prvním období soutěže pracovat z domova, může k soutěži přitáhnout celé rodiny. To by bylo vůbec nejlepší,“ dodává Podlahová.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz anebo ve skupině přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.

Jeden z příspěvků letošního Romano suna:
Sar somas ciknoro čhavoro, dikhľom le mimozemšťanos. Pačan mange, ma pačan mange, Romale! Geľom ke leste a phučlom lestar: „Tu sal Rom anebo gadžikano manuš?“
A jov mange phenel: „Me som mimozemšťanos.“
Sar cikno čhavoro man leha chudľom te bavinel.
(Petr Kico, z Romano suno 2019)

Český překlad:
Když jsem byl malý chlapeček, viděl jsem mimozemšťana. Věřte, nevěřte, Romové! Přišel jsem k němu a zeptal se ho: „Jsi Rom, nebo gádžo?“
A on mi řekl: „Já jsem mimozemšťan.“
Tehdy, jak jsem byl malinký, jsem si s ním začal hrát.

fk, Nová škola o.p.s.

Romano suno, Literatura, Výtvarné umění, Soutěž