26. července 2021 (pondělí)
svátek má Anna

Prohlášení ze setkání romských neziskových organizací reagující na výrok Jiřího Čunka

Praha, 30.3.2007 15:12, (ROMEA)

My, spolupracující organizace, důrazně protestujeme proti urážlivým výrokům místopředsedy vlády ČR Jiřího Čunka, které se v posledních měsících objevují v médiích. Neúnosným se stává fakt, že vicepremiér dlouhodobě a cílevědomě dehonestuje romskou národnostní menšinu v České republice. Svým výrokem v deníku Blesk ze dne 30. března 2007 překročil hranici společenské přijatelnosti. Jeho interpretace řešení závažných problémů Romů vnímáme jako nástup klerofašismu v České republice.

Žádáme premiéra České republiky Mirka Topolánka, aby se veřejně distancoval od mediálního chování svého místopředsedy.

K tomuto prohlášení se přihlašují zástupci těchto organizací:
Dženo, Athinganoi, Romodrom, IQ Roma Service, Výbor pro odškodnění obětí romského holocaustu, Romea, Mánia, Romano Jilo, Slovo 21/Manushe, Nara, Romano Rat, Fantazie, Cíl, Cikne Čhave, Sdružení kolínských Romů, Bachtale

PŘIPOJTE SE K PROTESTU!
Organizace a jednotlivci, kteří se chtějí připojit k protestu mohou zasílat své stanovisko na romea@romea.cz.

K prohlášení se připojují:
Petr Uhl, bývalý zmocněnec pro lidská práva
Jeroným Janíček, moderátor a publicista (více zde...)
Andrea Bartošová
Roma Vidnava, o. s.
Za lidská práva romských občanů, o. s.

Domácí, Xenofobní výroky Jiřího Čunka, ČunekGATE