26. října 2021 (úterý)
svátek má Erik

Stipendista Filip Sivák studuje magisterský program na ČVUT (foto: archiv ROMEA)

ROMEA spustila v rámci ojedinělého stipendijního projektu nový web pro romské studenty

31.3.2016 10:40 Organizace ROMEA dnes spustila nový web www.romskastipendia.cz, který poskytuje zájemcům z řad romských studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol na jednom virtuálním místě informace o tom, jak získat stipendium, doučování, stáž a další podporu ve vzdělávání. Webové stránky vznikly v rámci pětiletého projektu Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ.  celý článek

Soubor Kesaj Čhave během vystoupení v pařížském divadle Théâtre La Traversiere (foto: Alexandre Martin)

Mladí Romové z podtatranských osad vystoupí se svým souborem Kesaj Čhave v divadle Dobeška

Praha, 14.5.2015 11:49 Divadlo Dobeška bude v pátek 15. května opět hostit úspěšný folklorní hudební a taneční soubor Kesaj Čhave, který tvoří mladí Romové žijící na Slovensku v osadách pod Tatrami. Děti vystoupí tradičně pod vedením hudebníka Ivana Akimova.  celý článek

--ilustrační foto--

Účastníci mezinárodní konference United for Intercultural Action se shromáždili na podporu ostravských Romů

Praha, 29.10.2013 10:21, (ROMEA) United – Evropská síť proti rasismu, nacionalismu, fašismu a k podpoře migrantů a uprchlíků, v níž spolupracuje více než 560 organizací ze 46 evropských zemí, pořádá v těchto dnech mezinárodní konferenci v ČR.  celý článek

Občanské sdružení Český západ (logo).

Český západ zve veřejnost na besedu o rizicích podomního prodeje

Teplá,Toužim, 30.8.2013 9:55, (ROMEA) V Dobré Vodě u Toužimi se v úterý 3. září 2013 od 14.30 do 16 hodin uskuteční v místním komunitním centru beseda se zástupci společnosti Člověk v tísni o tom, jak se bránit nekalým praktikám některých podomních prodejců, prodejců energií a telefonních operátorů. Akce je otevřena všem zájemcům z řad veřejnosti a je zdarma.  celý článek

FOTO: Jiří Salik Sláma

Oběti násilí z nenávisti získají více pomoci

Praha, 31.7.2013 13:59, (ROMEA) Česká republika se od srpna 2013 zařadí mezi ty státy, které pomoc obětem berou vážně. Zvlášť zranitelným obětem, včetně obětí násilí z nenávisti, bude poskytována bezplatná odborná pomoc a právní informace.  celý článek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Radikálové nepřinášejí řešení

Praha, 11.7.2013 13:04, (ROMEA) Předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek vystoupil proti demonstracím, které se svolávají v Českých Budějovicích proti Romům a dochází během nich k rasistickým a násilným projevům. Policie při protiromských demonstracích zadržela desítky lidí.  celý článek

Již čtvrtým rokem dochází do programu Předškoláci více jak 20 dětí ze sociálně vyloučené lokality českobudějovického sídliště Máj a Čtyři Dvory. Program organizuje Salesiánské středisko mládeže - dům dětí a mládeže České Budějovice

Salesiánské středisko České Budějovice: Vyzýváme všechny strany k hledání dlouhodobého řešení

4.7.2013 10:48, (ROMEA) Salesiánské středisko mládeže - dům dětí a mládeže České Budějovice dnes vydalo tiskovou zprávu, ve které se vyjadřuje k situaci na sídlišti Máj. Zástupci střediska vyzývají všechny zainteresované strany k dlouhodobému hledání řešení, jak situaci občanů žijících na sídlišti Máj změnit. Organizace prosazuje vzájemný dialog, spolupráci, naslouchání a respektování ke zlepšení situaci v budoucnu.  celý článek

--ilustrační foto--

Premiér Rusnok by měl podle Celostátní asociace Romů obnovit post ministra pro lidská práva

Praha, 27.6.2013 10:14, (ROMEA) Celostátní asociace Romů zaslala redakci serveru Romea.cz otevřený dopis, kterým chce oslovit Jiřího Rusnoka jmenovaného prezidentem Milošem Zemanem novým premiérem. Text otiskujeme v plném znění:  celý článek

Necelá stovka lidí se sešla 14. 6. 2013 v Teplicích na demonstraci proti nesnášenlivosti. (FOTO: Ivanka Mariposa Čonková)

Strana rovných příležitostí: Většina české společnosti se k nám chová jako k občanům druhé kategorie

Praha, 17.6.2013 17:14, (ROMEA) Strana rovných příležitostí (SRP) vydala prohlášení k postavení Romů v České republice. Přinášíme jej v plném zněn.  celý článek

--ilustrační foto--

videoPlatforma pro sociální bydlení jednala s ministrem Jankovským. Ten přislíbil podporu vzniku zákona o sociálním bydlení

Praha, 10.6.2013 16:06, (ROMEA) Dnes proběhl na pražském Staroměstském náměstí před ministerstvem pro místní rozvoj happening Platformy pro sociálním bydlení pod názvem Papuče patří domů (průběh akce můžete vidět na přiloženém videu). Při této příležitosti vydala platforma tiskovou zprávu, kterou přinášíme v plném znění. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský přijal dva zástupce platformy, pražského mluvčího Štěpána Ripku a koordinátora Jana Milotu. O výsledcích jednání rozsáhleji informujeme v přiloženém videu - rozhovoru s mluvčím Štěpánem Ripkou.  celý článek

Štěpán Ripka (FOTO: ROMEA TV)

Platforma pro sociální bydlení dnes pořádá happening pod názvem Papuče patří domů

Praha, 10.6.2013 9:00, (ROMEA) Platforma pro sociální bydlení začíná svou činnost happeningem před ministerstvem pro místní rozvoj, pod názvem „Papuče patří domů“. Akce proběhne v pondělí 10. 6. 2013, od 12.30 hodin, v prostoru před ministerstvem pro místní rozvoj (Staroměstské nám. 6, Praha).  celý článek

Vladimír Galbavý, předseda Celostátní asociace Romů v ČR (FOTO: Archiv Romea.cz)

Celostátní asociace Romů v ČR: Důrazně odsuzujeme jakékoli násilí

Hodonín, 30.5.2013 14:22, (ROMEA) Velmi důrazně odsuzujeme jakékoliv projevy násilí, ať jsou páchány jednotlivci z romské nebo většinové populace. Pevně věříme, že policie a další instituce státu udělají vše potřebné, aby zajistily bezpečnost a pořádek. Násilné a kriminální jednání nelze tolerovat, tím méně omlouvat.

Prosba o pomoc pro Přednádraží

Ostrava, 27.5.2013 10:12, (ROMEA-AKTUALIZOVÁNO) Iniciativa Otrokem rasy prosí o pomoc při řešení krizové bytové situace obyvatel Přednádraží a na podporu občanské mobility v oblasti bydlení v Ostravě.

--ilustrační foto--

Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny zrušili termín jejího zasedání, protože vláda nemá o tuto tématiku zájem

Praha, 27.5.2013 15:37, (ROMEA) Občanští členové Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny (dále jen „Rada“) zrušili termín jejího zasedání, které bylo původně plánované na 28. května 2013.

--ilustrační foto--

Open Society Fund Praha: Vzdělávání v Karlovarském kraji bude více inkluzívní, slíbil kraj

Karlovy Vary, 14.5.2013 14:16, (ROMEA) Karlovarský kraj podpoří další vzdělávání učitelů na téma jak integrovat děti z etnických menšin, sociálně vyloučených rodin či děti zdravotně postižené do běžných základních škol v kraji. Začne tak realizovat první doporučení plynoucí z roční spolupráce Krajského úřadu a Nadace Open Society Fund Praha na vytváření inkluzívní koncepce, jež má v kraji prosadit inkluzívní vzdělávání.  celý článek

--ilustrační foto--