Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Alan Bartuš – jediný pianista z Evropy v top jedenáctce nejprestižnější jazzové soutěže!

11. října 2023
Čtení na 3 minuty
Alan Bartuš (FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
Alan Bartuš (FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
Dvaadvacetiletý nesmírně talentovaný pianista pochází z romské hudební rodiny. Jeho otec, sám kontrabasista evropského formátu, Štefan Bartuš, je ze synova posledního úspěchu naprosto unešený a radí mu, v sobotu 14. října, kdy se semifinále této nejprestižnější soutěže jazzových pianistů koná, zkusit zklidnit emoce co jen to jde a hrát s radostí.

Do závěrečné fáze nejvýznamnější světové jazzové soutěže letos zaměřené přímo na pianisty Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano se Alan probojoval nejen jako historicky vůbec první Slovák, ale letos také jako jediný Evropan.

Semifinále s jedenácti účastníky (devět z amerického kontinentu, jeden z Asie a jeden Evropan – právě Alan) se uskuteční již tuto sobotu, tedy 14. října. Naprosto fenomenální složení poroty svědčící mimochodem i o samotné prestiži soutěže vybere trojici, která se následující den, v neděli, utká ve finále.

V tuto chvíli je mladý Alan naprosto ponořený do hry, ale hovořili jsme s jeho otcem Štefanem Bartušem: „Pro mě osobně i naši rodinu je to dosažení plánovaného cíle. O této soutěži jsem Alankovi říkal poprvé přibližně před 10 lety. Velkou váhu to má na celý život samozřejmě v portfoliu umělce. Věřím, že Alankovi přinese ještě více cti, respektu a dalších možností koncertování na renomovaných podiích. Syn už dosáhl mnoha úspěchů, ale právě pozvání na tuto soutěž považuji za vrchol toho, čeho můžete dosáhnout Přece jen se na ni hlásí top umělci do 30 let let ze třiceti zemí světa. Jde o splnění mnoha let vytyčeného plánu, ale samozřejmě i splnění snu současně.”

Odborníci soutěž Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition považují za nejprestižnější i kvůli zmiňovanému složení poroty. Vedle samotného Herbie Hancocka letos výkony mladých talentů budou posuzovat Bill Charlap  a Orrin Evans z USA, japonská hvězda  Hiromi  a panamský klavírista a skladatel  Danilo Pérez. Už jen setkat se s těmito ikonami světového jazzu a být v té závěrečné jedenáctce je důkaz neskutečného umu, píle a hudebního cítění.

Alan Bartuš (FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
(FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
Alan Bartuš (FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
(FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
Alan Bartuš (FOTO: poskytnuto A. Bartušem)
(FOTO: poskytnuto A. Bartušem)

Alan Bartuš po gymnáziu směřoval do Vídně. Tam ukončil bakalářské studium na Music and Kunst Universität.  Momentálně studuje IGP master na Univerzitě Jam Music Lb, kde získal stipendium.

Úspěchy sbírá dlouhá léta, letos v červenci, upevnil opět své výsostní postavení mezi nejlepšími jazzovými pianisty Evropy vítězstvím v mezinárodní soutěži na švýcarském festivalu  Langnau Jazz Nights . Letos se mu podařilo získat také hlavní cenu v soutěži Artedea v rakouském Klagenfurtu. Minulý rok se stal držitelem ceny Ö1 Jazz Prize.Součástí tohoto ocenění byla také možnost studovat master program po získání bakalářského titulu na Music und Kunst Universität Wien, absolvoval jej spolu s Dannym Grisetem, na soukromé univerzitě Jam Music Lab ve Vídni.

A to není vše. Byl přijatý a již studuje jednu ze třech nejlepších univerzit světa Manhattan School Of Music v New Yorku.

Jde o velmi nákladné studium a tak se rodina na základě mnoha rad rozhodla pro crowdfundingovou kampaň na serveru Donio, kde je možné jeho uměleckou snahu a reprezentování Slovenska v pozitivním světle možné podpořit jakoukoliv částkou. Rodina za ni bude vděčná.

V každém případě na Alana v sobotu myslete, no nebylo by úžasné, kdyby postoupil mez tři nejlepší nebo dokonce vyhrál?

„Víte, Alanko je ten nejlepší syn a umělec, jakého jsem si jen mohl přát. I když to někdy není lehké, stále dává na mé rady a vedení. Konzultujeme spolu učení a metody každého profesora. Cítil jsem a stále cítím zodpovědnost za jeho talent a vlohy. Dokáže mě však neustále překvapit svým pokrokem a pokroky. Jsem vděčný, že mě respektuje a já věřím tou, že i proto se dostal mezi top 11 pianistů světa v kategorii do třiceti let. Vybrali jsme spolu repertoár a radím mu, na čem pracovat, aby mohl svůj výkon podat v co v nejlepším světle. V sobotu budu srdcem i myslí, stejně jako celá rodina, s ním a budu doufat, že si dobře zahraje a bude uvolněný, což před žijícími jazzovými legendami není zrovna lehké,“ uzavírá pro zpravodajský server Romea.cz jeho táta, sám excelentní hudebník a skladatel Štefan Bartuš.

A my závěrem ještě prozradíme, že přineseme po soutěži rozhovor i s Alanem Bartušem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon