Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Alina Serban: Úspěšná herečka, která dává hlas Romům, uvedla celovečerní režijní debut Na mně záleží

20. listopadu 2023
Čtení na 4 minuty
Alina Serban (FOTO: Denisa Silas)
Alina Serban (FOTO: Denisa Silas)
Alina Serban je romská herečka a režisérka, která svůj život a kariéru zasvětila ztvárnění příběhu o své marginalizované komunitě, především však o situaci romských žen. Na koprodukčním fóru Crossroads, které se konalo 5. až 9. listopadu v rámci mezinárodního filmového festivalu v řecké Soluni, byl uveden její celovečerní režijní debut “I Matter” (Na mně záleží). Film je hluboce osobním příběhem o mladé romské ženě, která studuje herectví a čelí hrozbě vyhození ze sirotčince, kdy se musí náhle vypořádat s realitou, jak se samostatně prosadit v životě. Informoval o tom server Variety.

“Když se Alina Șerban zamýšlí nad svým životem, kdy se z chudých poměrů v Bukurešti stala uznávanou a průkopnickou osobností na divadelních prknech i na filmovém plátně, popisuje ho jako příběh městské Popelky,” píše server Variety.

Snímek “I Matter” vychází ze stejnojmenného krátkometrážního filmu z roku 2021, jehož festivalové uvedení bylo součástí prestižního festivalu New Directors/New Films, který každoročně pořádá Filmová společnost Lincolnova centra a newyorského Muzea moderního umění (MoMA). Chudá, ale nadějná romská studentka je v něm nucena překonat své nejistoty a obavy a zároveň se vypořádat s rasismem a předsudky na bukurešťské divadelní škole.

Filmová tvorba Aliny Serban stejně jako její uznávaná divadelní tvorba – byla inspirován dětstvím stráveným v chudobě v Bukurešti, kde se denně setkávala s diskriminací Romů, která je v rumunské společnosti hluboce zakořeněna. Tato zkušenost měla podle jejích slov hluboký a trvalý dopad na její schopnost věřit v sama sebe.

“Vzpomínám si, že jsem chtěla být bělejší. Vzpomínám si, že jsem nezapadala. Vzpomínám si, jak mě odmítali, dávali mi pocítit, že jsem méněcenná,” řekla podle serveru Serban, která však od útlého věku používala svou představivost jako prostředek k úniku a snila o větších možnostech, než jaké jí poskytoval chudý svět okolo ní.  “Nesmířila jsem se s osudem. Nepřijala jsem realitu, která mě obklopovala, jako něco, co mám mít celý život,” dodává Alina Serban.

V době, kdy jako první člen rodiny dokončila střední školu, žila Șerban v péči rumunské služby na ochranu dětí ve státním sirotčinci v Bukurešti. Byla přijata na městskou Akademii divadelních umění a kinematografie, kde podle jejích slov rasismus, na který byla zvyklá v každodenním životě, doprovázel ubíjející pocit třídního privilegia ze strany jejích dobře situovaných spolužáků.

 “Myslela jsem si, že si tam nezasloužím být, protože jsem nehrála na housle. Nedělala jsem balet. Neměla jsem rodiče v uměleckých oborech,” říká. Bylo to těžké období. Její matka – kterou popisuje jako svou “oporu” a “vůdčí světlo” – byla uvězněna, a když zemřel její otec, Șerban neměla peníze na to, aby ho řádně pohřbila. “Můj život se rozpadl,” říká. “Musela jsem se zachránit sama – pochopit, že nikdo nepřijde, aby mě zachránil,” dodává ve vyjádření pro server Variety.

 V krátké době se jí to podařilo a nejenže vystudovala herectví v Bukurešti, ale také navštěvovala newyorskou Tisch School of the Arts a získala magisterský titul na Královské akademii dramatických umění v Londýně. Po návratu do Rumunska nastudovala uznávané představení pro jednu ženu o své životní cestě.

Do svých třicátých narozenin napsala a nastudovala řadu průkopnických her, které prosazovaly radikální, feministickou a romskou perspektivu. Jmenujme především její divadelní hry I Declare At My Own Risk (Prohlažuji na vlastní riziko), Home (Domov) (režie Alina Serban), The Great Shame (Velká ostuda) (režie Alina Serban), Romo Sapiens (režie: Kincses Réka, Alina Nelega), a její filmovou tvorbu a hlavní role ve snímcích Gipsy Queen (Cikánská královna) a Seule à Mon Mariage (Sama na své svatbě) z roku 2017 nebo vedlejší role v televizních seriálech Gangs of London (Londýnské gangy) z roku 2019, Doing Money (Dělání peněz) z roku2018, nebo The Last Enemy (Poslední nepřítel) z roku 2007.

Za svůj výkon v německém dramatu Hüseyina Tabaka “Cikánská královna” (Gypsy Queen) získala Serban v roce 2020 cenu pro nejlepší herečku na udílení cen German Actors Guild Awards. Nedávno si zahrála ve filmu Gorana Stolevského “Úklid pro začátečníky”, který měl premiéru v sekci Horizonty na filmovém festivalu v Benátkách. Film bude v USA distribuovat společnost Focus a o mezinárodní distribuci se postará Universal Pictures.

Jako režisérka debutovala v roce 2020 krátkým filmem “Dopis o odpuštění”, prvním filmem o romském otroctví napsaným a režírovaným z pohledu Romky.

Svým prvním celovečerním filmem “I Matter” přenáší Șerban svůj boj do filmu, který je odvážným a novým pohledem na romskou zkušenost a zároveň slouží jako inspirace pro ostatní. “Chci to, co bylo dříve bolestí, osamělostí a temnotou, proměnit ve světlo a sounáležitost. Chci posílit mladé lidi, se kterými pracuji, mladé lidi, kteří mají stejné zázemí, mladé lidi, kteří jsou ohroženi a zažívají stejný strach,” říká. “Chci jim vštípit víru, že na nich záleží. V neposlední řadě, ve světě plném exotických příběhů o Romech, ale jen velmi málo vyprávěných z naší perspektivy. Doufám, že film ‘I Matter’ představí přirozenou lidskost romských dívek a vytvoří a vybojuje pro nás prostor,” dodává Alina Serban.

Alina Serban svůj celoživotní boj za práva romské menšiny, především romských žen zúročila rovněž ve videokampaních “My existence is resistance” – video art for SUKAR exhibition – United Nations, NY, 2018, video spot “Get Real” pro rumunský dokumentární filmový festival One World, “Justice for the Roma survivors of the Holocaust!” 2017, “Roma Integration Investigation” 2011, a “We All Need Education” 2010.

V roce 2017 přednesla na Harvardově univerzitě úspěšnou přednášku na téma ‘Culture beyond borders, The Roma Contribution’, přednášela a účinkovala v roce 2015 na stockholmském festivalu literatury a je vítězkou dramatické soutěže v Londýně v roce 2013  Rich Mix’s London playwriting competition.

Serban je členkou společnosti Tara Arts’ Black Theatre Live a členkou Evropského romského institutu pro umění a kulturu (ERIAC).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon