Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mostecké divadlo chystá muzikál z romských pohádek

18. června 2013
Čtení na 2 minuty

Mostecké Divadlo rozmanitostí chystá tuto sobotu 21.9.2013 premiéru muzikálu z romských pohádek. Představení režisérky a autorky dramatizace Věry Herajtové a autora hudby Tomáše Alferiho nazvané Joj, Mama Roma! bude mít premiéru v září. Divadlo ho dnes představilo novinářům a postupně ho představuje i v mosteckých školách.

Námět vychází z knihy pohádek Hany Doskočilové O Mamě Romě a romském Pámbíčkovi. "Můj nápad se Tomášovi (Alferimu) zalíbil natolik, že už o ničem jiném slyšet nechtěl a tak jsem se pustila do dramatizace," uvedla režisérka. Téma vybírala z různých pohádek, zvažovala například i japonské.

Herajtová si chválila především soubor Divadla rozmanitostí, který se pro potřeby představení proměnil v romskou kapelu. V inscenaci tak zazní více než 30 hudebních čísel, která herci odehrají a odzpívají naživo. V příběhu zazní 12 stylizovaných romských přikázání a objeví se i romský "Pámbíček".

Romská tematika se na prknech divadel, tím spíš dětských, neobjevuje často. "Věděli jsme, že je to odvážné," řekl umělecký šéf divadla Alferi. Dramaturg Jiří Ondra vzpomněl zkušenost z pražského divadla D21, kde se představení o Romech Prokletá rodina nesetkalo s dobrým přijetím. "Máme takovou zkušenost, že to učitelky nechtějí objednávat, protože se bojí kontroverze," řekl. Když ale hru třída viděla jako náhradu za zrušené představení, žádný problém s tím nebyl.

"V naší xenofobní společnosti je tolerance až na posledním místě. Rasová nesnášenlivost je pochopitelně vzájemná, a tak je moc důležité otevírat zdravým klíčem malým dětem dveře k ošemetným tématům, se kterými si dospělí nevědí rady. Třeba jim pak ta témata ošemetná nepřijdou," uvedla Herajtová.

"Představení neklade otázky, ani nikoho neobhajuje," dodal Alferi. Divadlo se podle něj snaží představení formou ukázky ještě před premiérou ukázat v mosteckých školách, vyrazili s ní ale také do Chanova, který je považován v Mostě za romské ghetto. Druhá premiéra bude v Praze v divadle D21, které do Mostu na oplátku přiveze v polovině října představení Prokletá rodina.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon