Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Porážku populistů v Nizozemsku vítá většina politiků i tisk

17. března 2017
Čtení na 3 minuty

Většina evropských politiků i médií včera s ulehčením uvítala výsledek středečních parlamentních voleb v Nizozemsku – porážku nacionalistické a protiislámské Strany pro svobodu (PVV) populisty Geerta Wilderse s její rétorikou zaměřenou proti Evropské unii a vítězství Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho. Tisk se shoduje, že nápor krajní pravice byl alespoň pro tentokrát odražen. Pro zástupce evropských krajně pravicových a pravicově populistických stran ale není výsledek zklamáním.

Podle předběžných údajů Rutteho VVD získala ve 150členném parlamentu 33 křesel. Wildersova PVV, která se chtěla stát nejsilnější stranou v zemi, zřejmě obsadí 20 křesel. Těsně za ní se ziskem 19 mandátů skončili zatím křesťanští demokraté a také liberálové ze strany D66. Čtrnáct křesel obsadí zřejmě shodně socialisté a zelení. Výrazně si pohoršil dosavadní koaliční partner VVD Strana práce, která by měla mít ve sněmovně jen devět místo dosavadních 38 zástupců.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker považuje hlasování Nizozemců za “inspiraci pro mnohé”. Spokojenost dali najevo i němečtí politici včetně kancléřky Angely Merkelové. “Nizozemci odmítli protievropské populisty,” uvedlo německé ministerstvo zahraničí.

Francouzský prezident François Hollande gratuloval Ruttemu “k jeho jasnému vítězství proti extremismu”. Centristický francouzský politik Emmanuel Macron, kterému průzkumy dávají největší naději na úspěch v jarní prezidentské volbě, prohlásil, že Nizozemsko ukazuje, že průlom krajní pravice není hotovou věcí a že pokrokoví politici “získávají rozhodující převahu”.

Podle Švédska a Norska se Nizozemsko rozhodlo pro “zodpovědné vedení a evropskou spolupráci v boji proti populismu”. K blahopřání se přidala litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová nebo estonský premiér Jüri Ratas. Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs napsal na twitteru: “Výborně Nizozemsko, gratulujeme!”. “Žádný Nexit!” reagoval italský premiér Paolo Gentiloni, který použil nizozemskou paralelu pro brexit – britský odchod z EU.

Výsledek uvítali i čeští politici. “Populismus, protievropská kampaň ani srovnávání se s (americkým prezidentem Donaldem) Trumpem Wildersovi křeslo premiéra nezajistily. Povzbudivý příklad z Nizozemska,” reagoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka. “Holandsko za celou Evropu dobře vykročilo do série voleb v roce 2017. Gratuluji!” napsal rovněž na twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Pro zástupce evropských krajně pravicových a pravicově populistických stran většinou ale není výsledek nizozemských voleb zklamáním. Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová, předseda italské Ligy severu Matteo Salvini či zástupci Alternativy pro Německo a Svobodné strany Rakouska spíše než to, že zisk Wildersovy strany zaostal za očekáváním, vyzdvihli skutečnost, že PVV se stala druhou největší politickou silou v zemi. Její druhé místo označil za úspěch také český odpůrce islámu a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan premiéra Rutteho upozornil, že sice vyhrál parlamentní volby, ale ztratil přátelství Turecka. Nizozemsko obvinil z nacistických praktik. Podobně se prezident na adresu Nizozemska vyjádřil už několikrát a to kvůli sporu, který se rozhořel poté, co Nizozemci zamezili tureckým ministrům agitovat u turecké menšiny v Rotterdamu, aby podpořila v referendu změny turecké ústavy.

Jako vítězství rozumu nebo zastavení série úspěchů populistů hodnotí výsledky voleb německá média. Francouzský deník Le Figaro hovoří o “velké úlevě” pro tradiční strany. Britský deník The Telegraph soudí, že voliči odmítli krajní pravici. Podle španělského deníku El País nedostal Wilders šanci stát se prvním vítězem “eurofobní ligy v Evropě”. Americký list The Washington Post označil výsledky za hlavní úder proti xenofobnímu populismu. Podle The New York Times voliči odměnili pravicové strany, které zčásti přejaly nekompromisní rétoriku.

Výsledek nizozemských voleb přispěl k tomu, že euro dnes na devizových trzích zpevňuje. K dolaru dolaru vystoupilo na pětitýdenní maximum. Kolem 16:00 SEČ se euro pohybovalo kolem 1,0737 USD.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon