Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Febiofest v regionech představí vybrané filmy ve 12 městech

26. března 2013
Čtení na 1 minutu

Mezinárodní filmový festival Febiofest 2013, který 22. března završil svou hlavní pražskou část, v pondělí 25. března zahájil putování po krajích. Vybrané filmy uvidí diváci ve 12 městech, první zastávkou byly České Budějovice. Febiofest se letos poprvé představí v Opavě, Zlíně a Karlových Varech. Výběr ze snímků se vedle regionů představí i na Slovensku.

Zahajovacím filmem ve všech městech je česko-slovenská produkce Můj pes Killer, která je dílem režisérky Miry Fornayové. Film o rasismu natočený s amatérskými herci obdržel hlavní cenu festivalu v Rotterdamu Tiger Award. "Snímek, který se Febiofestu zúčastnil v soutěži o Grand Prix festivalu v sekci Nová Evropa, ve Zlíně 12. dubna celý festival zakončí," uvedl Sladký. Přehled regionálních dat konání festivalu je na www.febiofest.cz.

Výběr filmů pro regionálního kola Febiofestu vede napříč sekcemi festivalu. V regionálních kinech se promítá například drama Rukojmí filipínského režiséra Brillante Mendozy, kterému dominuje herecký výkon slavné francouzské herečky Isabelle Huppertové. Zastoupení budou mít i finské filmy, například Tenkrát na severu, Princezna v Brně nebo soutěžní Miss Blue Jeans.

Latinskoamerickou kinematografii reprezentuje drama Lucía, Febiofest nabídne také film Jako za starejch časů s Al Pacinem a dalšími hereckými hvězdami. Válečná dramata přinesou snímky Kříž cti a Třetí poločas inspirovaný skutečnými událostmi holocaustu makedonských Židů během druhé světové války.

Jubilejní Febiofest začal 14. března a divákům nabídl na 190 filmů z 57 zemí. Grand Prix soutěže Nová Evropa obdržel britský snímek o nelehkém dospívání Rozbitý svět (Broken) režiséra Rufuse Norrise. V Praze na jubilejní 20. ročník festivalu přišlo 63.000 návštěvníků.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon