Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jedinečná kapela z Barcelony zahraje 13. září v Lucerna Music Baru

11. září 2017
Čtení na 1 minutu

Už tuto středu máte možnost navštívit v Lucerna Music Baru koncert hudební formace, která sebou do Prahy přiváží nejen skvělou muziku, ale také balkánské slunce, pozitivní energii a vášeň.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra je vlastně pokračováním kapely Barcelona Gipsy Klezmer Ochestra, která vznikla před pěti lety v Barceloně. Jak z názvu vyplývá, tato zavedená parta muzikantů se rozhodla rozšířit svůj hudební repertoár o hudbu Balkánu, který je jedinečným regionem, v němž se mísí kultury mnoha národů, nejen Romů a Židů, ale například také Slovanů a Arabů.

Srdcem celé skupiny je zpěvačka, uhrančivá Španělka z Catalunye Sandra Sangiao, kterou jako jedinou „podezírám“, že je Romkou. Její hlas prozrazuje zkušenost, vitalitu, ale i vášeň, která se často po letech zpívání mizí a nahrazuje jí divadelní kreace, kterou ovšem divák vždy pozná a pak odchází zklamaný. To tady rozhodně nehrozí.

Ačkoliv většina repertoáru Barcelona Gipsy Balkan Orchestra se složena z lidových písní, vždy je o jedinečné, originální aranže, které přičítám multietnickému složení kapely, posuďte sami: jak jsem již zmínil, zpěvačka je Španělka, akordeonista Mattia Schirosa Ital, kytarista Julien Chanal Francouz, perkusista Stelios Togias Řek, kontrabasista Ivan Kovačevič Srb, klarinetista Joaquín Sánchez Španěl z Andalusie a houslista Oleksandr Sora z Ukrajiny. V takto národnostně rozmanitém hudebním uskupení zkrátka nemůže vznikat hudba, která by jen slepě kopírovala tradiční pojetí lidové písně, vždy musí vzniknout jedinečný sound a jedinečná energie. V tomto případě je výsledek skvělý.

Všichni zmínění hudebníci jsou instrumentálně velmi zdatní, a tak se mohou pouštět i do náročnějších hudebních projektů, nechybí ani písně v nepravidelných taktech, náročná sóla, překvapivé modulace. Na své si tedy přijdou jak běžní „konzumenti“ hudby, tak i hudební fajnšmekři.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon