Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Knižní vzpomínky přeživších nacistické perzekuce doplňuje esej Denemarkové

28. října 2021
Čtení na 1 minutu

Kniha s názvem Jako by se to všechno stalo včera představuje osobní vzpomínky přeživších nacistické perzekuce. Esej o holocaustu z pera spisovatelky a literární historičky Radky Denemarkové doplňují citáty 22 pamětníků a jejich fotografie. Vznik této knihy inicioval Česko-německý fond budoucnosti.

“Přeživší jsme poprosili, aby s námi sdíleli své vzpomínky, postřehy a hodnocení dnešního světa,” řekl k vzniku publikace ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek. Dodal, že pojítkem mezi příběhy je esej Denemarkové, v němž se věnuje holocaustu, moderní společnosti a jejím mocenským mechanismům, které holocaust umožnily. Ředitelka Česko-německého fondu budoucnosti Petra Ernstberger připomněla, že traumata přeživších jsou traumaty všech. Je ale nutné nechat o nich promlouvat konkrétní jedince, kteří o nich ještě mohou mluvit, aby se jejich příběhy dotkly ostatních lidí.

Se svými vzpomínkami se tak v knize svěřili lidé, kteří prošli koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně, přežili vyhlazení Lidic nebo přišli o rodiče, které před jejich očima zastřelili, popravili je za účast v odboji nebo je umučili v koncentračních táborech. Zachycené příběhy doplňují fotografické snímky 22 přeživších. Fotografie pro dvojjazyčnou česko-německou publikaci pořídil Karel Cudlín.

Česko-německý fond budoucnosti je nadační fond, který spravuje a rozděluje peníze ze státního rozpočtu České republiky a Spolkové republiky Německo. Podporuje jimi projekty, spojující tyto národy. Fond vznikl roku 1997.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon