Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

VIDEO: Muzeum romské kultury prodlužuje výstavu Lavutara. Virtuální prohlídka bude zpřístupněna on-line

28. dubna 2020
Čtení na 3 minuty

Pro velký návštěvnický úspěch prodlužuje Muzeum romské kultury výstavu Lavutara. Cestami romských muzikantů a jejich písní až do 14. 2. 2021, program  nabídne návštěvníkům i online.

“Rozhodli jsme se výstavu prodloužit na základě reakcí našich návštěvníků a jejich zpětných vazeb. Hudba Romů je fenomén, který vždy spojoval romský svět s tím majoritním. Je to klíčové téma romské identity, historie, našeho kulturního dědictví,” uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Od středy 29. dubna do čtvrtku 30. dubna do půlnoci na 48 hodin bude zpřístupněna na youtube kanálu Muzea romské kultury komentovaná prohlídka výstavy Lavutara s jedním z jejích autorů a kurátorů, mj. nositelem Ceny Muzea romské kultury za rok 2017, Gejzou Horváthem.

VIDEO

Ve středu 29. 4. od 16. hodin pak bude muzeum na Facebooku streamovat živý koncert,  na kterém vystoupí legendární postava romské hudební scény, Zdeněk Lázok společně s mladou zpěvačkou aktuálně soutěžící v pěvecké show Superstar, Lucií Bikárovou, která studuje na Mezinárodní konzervatoři Praha. Společně s nimi vystoupí Roman Horváth.

Na Facebookovém účtu bude také pro návštěvníky připraven hudební kvíz v českém a anglickém jazyce.

“Na prodloužení výstavy navazuje také série letních koncertů Summer stage, kterou připravujeme přes nejistou situaci i letos, koncerty plánujeme streamovat live i nadále. Zpřístupňujeme tak muzeum a výstavu nejen návštěvníkům, kteří jsou ovlivněni nouzovým stavem, ale také Romům a zájemcům z celého světa, kteří nás sledují na sociálních sítích. Náš poslední live stream koncertu k Mezinárodnímu dni Romů vidělo téměř 20 000 lidí a dostali jsme zpětné vazby od řady Romů z Austrálie, Kanady, Velké Británie nebo Německa,” říká ředitelka Jana Horváthová.

Výstavní projekt Lavutara vznikal ve spolupráci s desítkami hudebníků, organizátorů hudebního života, výrobců a opravářů hudebních nástrojů a dalších pamětníků. Představuje hudbu Romů jako živou kulturu z perspektivy jejích aktérů na základě výzkumu sledujícího několik významných hudebních rodin v Brně v období od poválečných let do současnosti, ve kterých se předává hudební řemeslo z generace na generaci.

“Hudba je posláním Romů a věřím, že jako fenomén je zakódována v genech romského národa. Má schopnost seznamovat svět s romským etnikem a zpřítomňovat jeho historii, kulturu, tradice a zvyky. Po staletí jsou do ní vkládány silné lidské emoce a příběhy, křivdy, touha po svobodě, muzikální volnost i hloubka, virtuozita, improvizace a obrazotvornost. Hudba je unikátním přínosem kultuře  a umění všude tam, kde se Romové usadili. Kde Romové žijí, tam jejich muzika obohacuje majoritní hudební žánry. Romům jejich umění slouží nejen k vlastní obživě, ale i k lepšímu postavení a soužití s majoritní společností. Při poslechu jejich písní můžete skrze svůj hudební cit poznávat sami sebe,” říká Gejza Horváth, kurátor výstavy.

Výstava se nachází ve dvou sálech Muzea romské kultury. V přízemí se mohou návštěvníci seznámit s fascinujícím příběhem hudby Romů v evropském kontextu. Návštěvníci se dozvědí, jakým způsobem se ustálilo renomé Romů jako prvotřídních hudebníků, a co formovalo hudební vývoj Romů, kteří dnes žijí v České republice. Navazující část výstavy ve druhém patře přibližuje brněnskou hudební kulturu Romů od poválečných let do současnosti. Prezentuje klíčové hudební osobnosti a skupiny, jejichž písně se staly evergreeny a jejichž tvorba inspirovala bezpočet československých hudebníků, důležitá centra místního hudebního života (kavárny, kluby, bary, prostory zábav a plesů ad.) a vybrané reálie, které svým významem dalece přesáhly město Brno  i samotný hudební kontext.

“Výstava Lavutara je dalším počinem, jímž Muzeum romské kultury potvrzuje svou výjimečnou institucionální roli. Výstavou přispívá k hlubšímu poznání hudebního umění Romů. Představuje nám některé hudební žánry a styly, v nichž se uplatnila romská muzikalita, a přibližuje nám, alespoň ve zkratce, řadu vynikajících romských hudebníků. Nabízí nám pohled na jednotlivé hudební subkultury, ale nezůstává jen u toho, neboť neméně důležitou ambicí výstavy je podívat se na hudbu jako na způsob prožívání sama sebe. Podívat se na ni zevnitř, očima jejích romských aktérů. A tak nás hlavní linie výstavy přivádí z obecnější přehledové části až do nedávné hudební minulosti města Brna, v němž našlo po druhé světové válce nový domov několik romských muzikantských rodů pocházejících ze Slovenska. Intimní vhled do lokálních moravských poměrů, nám umožňuje lépe pochopit, jakou kulturní roli hrála muzika a muzicírování v romských rodinách a ve vyšší rovině i důležitost a nezastupitelnost hudby, zpěvu a tance v romské kultuře obecně,” hodnotí  Zbyněk Andrš, kurátor výstavy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon